Datum:

09.03.2020. 21:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kako piše britanski The Sun, krađe katalozatora na automobilima nisu samo naša specijalnost. U zemlji BREXIT-a one  poprimile epidemijske razmere. Isti je trend zabeležen i u nemačkoj.

Za razliku od lopova kod nas koji katalizatore sa novijih vozila kradu radi njihove preprodaje na sekundarnom tržištu polovnih auto delova, motivi kradljivaca na „zapadu“ su sasvim drugačiji.

Katalizator u svojoj konstrukciji sadrži značajnu meru plemenitih metala poput paladijuma i radijuma, koji su poslednjih godina višestruko poskupeli na berzama.

Cena paladijuma je stigla do 50 evra/gram dok je radijum čak tri puta skuplji budući da su neizostavna sirovina za proizvodnju električnih baterija hibridnih i EV vozila.

Kako bi „doakali“ lopovima za brzinsko skidanje katalizatora, mehaničari u Londonu nude fizičku zaštitu podvozja vozila, naročito kombija koji su posebno na meti lopova.

Cena zaštite je oko 200 britanskih funti ili blizu 250 evra. Verovatno bi takav majstorluk u našim radionicama bio znatno jeftiniji.

Vredi razmisliti?

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)