Datum:

08.10.2015. 16:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2213 pregleda

Bez obzira na aferu “Folskvagen” koja je do sada koštala tog nemačkog giganta minimum 30 milijardi evra, u nominacijama za izbor svetskog automobila godine 2016, koje su upravo objavljene, nalazi se čak devet vozila ove grupacije.

To bi, smatraju analitičari, moglo da znači da će stvari vrlo brzo doći na svoje mesto i da će “Folskvagen” nastaviti borbu s “Tojotom” za lidersku poziciju na globalnom tržištu.

Izbor je, dakle, počeo nominacijama za “World Car of the Year 2016”, a imena troje finalista biće saopštena na Salonu automobila u Ženevi u martu 2016.

Proglašenje najboljeg automobila na svetu u 2016. godini biće obavljeno na Auto-salonu u Njujorku u aprilu naredne godine.

U žiriju su 72 novinara iz 23 zemlje. Najviše članova žirija u ovom izboru daje Kina, čak 10, što i nije iznenađenje jer je ovo tržište i najveće poslednjih nekoliko godina. Iz SAD će odlučivati sedam članova žirija, baš kao i iz Japana i Indije. Po šest članova u žiriju imaju Nemačka i Engleska, Rusija ima četiri, a Italija, Francuska i Australija po tri. Južna Afrika, Španija i Kanada imaju po dva, a Austrija, Belgija, Brazil, Egipat, Irska, Koreja, Meksiko, Holandija, Poljska i Švedska po jednog člana.

Osim sveukupnog pobednika biraju se i najbolji modeli u kategorijama “luksuzni”, “sportski”, “zeleni” i “najbolje dizajnirani” automobil.

Jedan od kriterijuma je i taj da automobil mora da se prodaje najmanje na dva kontinenta.

au  audi_r8_

Prošle godine za svetski automobil godine bio je proglašen “mercedes-benc C klase”. “Mercedes S klase kupe” proglašen je za najluksuzniji automobil, “mercedes AMG GT” bio je najbolji u kategoriji sportskih atomobila, a dominaciju vozila iz Štutgarta, u kategoriji “najzelenijih” vozila, prekinuo je “BMV i8”. Za najbolje dizajnirani automobil proglašen je “sitreon kaktus”.

Kandidati za auto godine

ZA titulu “svetski automobil 2016” nadmetaće se: “audi A4”, “BMW X1”, “kadilak CT6”, “ševrolet malibu”, “ford edž”, “honda HR-V”, “hjundai kreta”, “hjundai tuson”, “jaguar HE”, “kija optima”, “land rover diskaveri sport”, “mazda ch 3”, “mazda ch 5”, “mercedes GLC”, “nisan maksima”, “opel astra”, “škoda superb”, “šangjong tivoli”, “subaru levorg”, subaru autbek”, “tojota prijus”, “folskvagen turan” i “BMW serije 7”.

Sportista

Oštru borbu za “najsportskiji” automobil 2016. vodiće “audi R8 kupe”, “audi RS3 sportbek”, “BMW X5 M” i “X6 M”, “kadilak ATS-V2”, “kadilak CTS-V”, “ševrolet kamaro”, “honda sivik tajp R”, “lend rover rendž sport SVR” i “mercedes AMG C63 kupe”.

au opel-astrai

Eko-auto 2016.

ZA “najzeleniji” automobil u narednoj godini nadmetaće se “BMW 330e”, “ševrolet volt”, “mercedes-benc C350e”, “nisan h-trajal hibrid”, “nisan murano hibrid”, “tojata miraji” i “folskvagen pasat GTE”.

Najbolji dizajn

Za laskavu titulu najbolje “skrojenih” automobila žestoku borbu vodiće šest automobila: “audi kju 7”, “audi R8 kupe”, “BMW serije 2 konvertibl”, “BMW serije 7”, “hjundai kreta” i “mercedes C klase kupe”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)