Datum:

18.07.2014. 16:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4156 pregleda

Popularna serija „Kamiondžije“ teško da će doživeti „rimejk“, jer kamioni budućnosti, ne tako daleke, uveravaju u „Mercedes-Bencu“, neće više imati potrebe za – vozačima.

„Teškaši“ će sami transportovati robu, neće im biti potreban niko ko bi u kabini zalepio poster ili duplericu neke kafanske pevačice.

Na čudesnoj prezentaciji u Magdeburgu, u Nemačkoj, pred više od 300 novinara iz Nemačke, Brazila, Rusije, Južne Afrike, Japana i, naravno, Srbije, predstavljen je projekat „Mercedes-Benca“ pod nazivom „Oblikovanje transporta budućnosti“.

Na auto-putu u izgradnji između Berlina i Hamburga novinarima i mnogobrojnim uglednim zvanicama iz celog sveta predstavljen je kamion za čiju vožnju vozač nije potreban. Prikazane su mogućnosti sistema „autonomna vožnja“, a kada je kamion specijalno dizajniran za ovu priliku projezdio pored novinarske bine, vozač, koji je prema propisima morao da bude u kabini, pokazao je visoko podignute ruke i izazvao gromoglasni aplauz, skoro kao Klose kada je „probušio“ mrežu Brazila.

Jasno, sistem „Mercedes-Benca“ se sastoji od čitavog niza radara i kamera umreženih s čudesno moćnim kompjuterom sposobnim da vidi bolje i dalje i da brže reaguje od bilo kod vozača.

Radar skenira put ispred sebe, a kamere sve pomno beleže. Simulirane su mnogobrojne situacije na auto-putu, u realnim uslovima vožnje, i „kamion budućnosti“ je sve situacije rešio bez greške.

k2

Ako je na putu neka prepreka ili nešto sprečava prolazak vozila, ceo sistem umrežen sa informacionim pultovima bilo gde duž auto-puta ili magistrale šalje informaciju o tome i kamion bira novu, slobodnu maršrutu do cilja.

U svakom trenutku vlasnik kamiona zna gde se ovaj nalazi, kolika je potrošnja, koliko je preostalo vreme do cilja…

Jedino, zasada, ovaj kamion ne može da pretiče vozila, ali kada se za to ukaže potreba, on jednostavno „zamoli“ vozača da prekine dremku ili čitanje novina i gledanje utakmice i da za trenutak obavi preticanje.

Ceo sistem, tvrde u „Mercedesu“, već je operativan i mogao bi da se pusti u svakodnevnu upotrebu već danas, čak, verovali ili ne, i na putevima Srbije.

Ipak, u moćnom nemačkom automobilskom gigantu kažu da će sistem biti postepeno puštan u upotrebu do 2025.

Ta godina će, suštinski, označiti i zvanični početak „transporta budućnosti“.

k3

Menjaju konvenciju

Prema odredbama Bečke konvencije o drumskom saobraćaju, na zvaničnim putevima mogu da saobraćaju samo vozila u kojima „vozač ima potpunu kontrolu nad vozilom“.

Ipak, kako život ne čeka, već su počele pripreme amandmana koji će omogućiti da 2025. i vozila bez vozača krstare drumovima Evrope.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)