Datum:

01.06.2011. 19:35

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 12563 pregleda

Evo skoro sat vremena putujem od „Merkatora“ do donjeg Dorćola. Svi su usporili. Poslednjih dana se u svim medijima priča kako će od juna početi na kućne adrese da nam stižu kazne za prekršaje i fotografije koje su snimile kamere, pa su se ljudi verovatno uplašili. Iako sada nije špic, velika je gužva jer je pored hotela „Jugoslavija“ ograničenje 40 kilometara na sat – priča za „Blic“ Jovan Andrijašević koji, nedaleko od Brankovog mosta, čeka da se pokrene kolona automobila u kojoj se našao zaglavljen.

Poznato je da saobraćajne gužve u Beogradu nisu novost, ali jučerašnji dan je pokazao šta može da se očekuje kada građani počnu dosledno da poštuju ograničenja brzine i neulazak u žute trake.

Iako je neprilagođena brzina prvi razlog koji dovodi do saobraćajnih udesa, na nekim lokacijama u Beogradu ulice su obeležene saobraćajnim znacima koji propisuju manju brzinu nego što se građanima, ali i saobraćajnim stručnjacima čini da je potrebno.

Primer je Višnjička ulica gde je dozvoljeno voziti najviše 40 kilometara na sat iako duž nje nema ni kuća ni zgrada. Zbog takvih primera vozači gube poverenje u saobraćajnu signalizaciju i prave prekršaje, što će ih skupo koštati kada na sistemu video-nadzora bude snimljena njihova tablica i bude im poslata kaznu na kućnu adresu. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da nastaje situacija da se ova činjenica zloupotrebi.

– Svaka lokalna samouprava na čijoj se teritoriji dogodi prekršaj, dobija 30 odsto novca od naplaćene kazne. Time postoji mogućnost da se radarska kontrola, odnosno kamere za video-nadzor ne postavljaju tamo gde je veliki broj saobraćajnih nezgoda i gde je potrebno da se utiče na smirivanje saobraćaja, već tamo gde je najpraktičnije kako bi se uzeo novac od građana naplatom kazni. To je na onim deonicama gde se saobraćajne nezgode praktično ne dešavaju, a gde je nepotrebno malo ograničenje brzine, zbog čega vozači često krše propise – ističe Okanović.

On smatra da video-nadzor služi kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju, a ne da bi se naplatile kazne i dodaje da bi zato one trebalo da budu „veoma uočljive i obeležene odgovarajućim saobraćajnim znakom“.

Na sajtu „Blica“ pojavila su se pitanja naših čitalaca koji žele da znaju kako da se ponašaju ukoliko žele da se uključe u saobraćaj, a da bi to učinili, moraju da pređu žutu traku. Oni smatraju da će zbog drugih vozača koji ih neće pustiti da se uključe u kolonu, zaraditi kaznu. Konkretan primer je ulazak na pumpu kada se od Palate „Srbija“ na Bulevaru Mihajla Pupina ide u pravcu YUBC-a.

– Niko ne sme da krši propis i da kaže da drugačije nije mogao da uradi. Vozači moraju da poštuju zakon, a ukoliko smatraju da nešto nije kako treba, onda neka se obrate onome ko je taj propis doneo – poručuje Vujanić.

Motociklisti moraju da imaju registraciju na vidnom mestu
– Veoma je važno da registarska oznaka bude uočljiva, pa ćemo zato insistirati na tome da se donese propis kojim vlasnici brzih motocikala više neće moći da nose tablice ispod sedišta, odnosno iznad točka. Oni su najugroženija kategorija motorizovanih učesnika u saobraćaju jer stradaju od 20 do 50 puta više od vozača automobila – kaže Milan Vujanić, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Moguća zloupotreba
– U Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu, kod Buvljaka, postavljen je portal s kamerama. Tu je propisana brzina 80 kilometara na sat, ali se plašimo da će oni koji budu vozili brže od 50 biti kažnjeni, iako to u ovom slučaju nije prekršaj, pošto to nije naselje. Donedavno je tu policija kontrolisala saobraćaj i neosnovano pisala prijave protiv vozača koji su vozili u skladu sa zakonom. Videćemo na koju brzinu će biti podešena ta kamera, ali ako bude na brzinu od 50 kilometara na sat, onda to nije u skladu sa zakonom – kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)