Datum:

16.06.2011. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11354 pregleda

Samo prvog dana od početka rada kamere su snimile više od 600 prekršaja za vožnju žutom trakom, a broj prekršilaca je sve manji jer kazne pristižu na kućnu adresu.

Gradski prevoz danas je mnogo brži nego ranije jer u žutim trakama ima manje automobila. Tome je najviše doprinelo kažnjavanje nesavesnih vozača pomoću kamera. Samo prvog dana od početka rada kamere su snimile više od 600 prekršaja za vožnju žutom trakom, a broj prekršilaca je sve manji jer kazne pristižu na kućnu adresu, piše “Blic”.

Prema prvim rezultatima, najviše vozila ima u žutim trakama na Brankovom mostu.

“Od 1. do 7. juna kamere za prekršaje neovlašćenog korišćenja žute trake evidentirale su ukupno 2.950 prekršaja, a najviše na Brankovom mostu u oba smera”, kažu za “Blic” u saobraćajnoj policiji.

Međutim, više je nego očigledno da broj vozila u žutim trakama iz dana u dan opada, što bitno ubrzava vozila javnog prevoza. Tako je na primer prvog dana snimanja (1. juna) na Brankovom mostu uslikano 513 vozila u ovom prekršaju, a tri dana kasnije svega jedan automobil. Slično je i u Bulevaru despta Stefana, gde su primera radi 6. juna ovaj propis prekršila samo tri učesnika u saobraćaju, a prvog dana čak 50 njih.

Kažnjavanje nije primarni cilj, kažu u policiji, već je to povećanje bezbednosti i protočnosti u saobraćaju.

Međutim, zbog ponašanja velikog broja vozača, kod nas je opšteprihvaćeno mišljenje da samo kazne mogu da ih opamete, što pokazuju i pomenuti rezultati. Promenu primećuju i vozači autobusa koji svakog dana voze putnike na linijama koje prolaze kroz ulice pokrivene žutim trakama. Ne postoji precizna procena koliko je ubrzano kretanje vozila gradskog prevoza, ali je na nekim linijama zabeleženo kraće vreme putovanja i do deset minuta.

“Očigledno je da su mnogi vozači promenili ponašanje. Ranije se nije znalo gde ko vozi. Bilo je situacija da mi vozimo sa unutrašnje strane, a da se automobili kreću žutim trakama. Danas se pravila mnogo više poštuju. Primećujem da mi sada treba desetak minuta manje da stignem do okretnice u Borči kada putujem sa Novog Beograda”, kaže za “Blic” jedan od vozača na liniji 95.

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)