Datum:

05.10.2019. 9:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na autoputu Beograd-Niš od 15. oktobra, duž oba smera, biće postavljeno 56 kamera “Puteva Srbije”, koje će snimati situacije na putu. Sistem je ponuđen i policiji, koja će ih, kako saznajemo, koristiti za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat. Stručnjaci, međutim, upozoravaju na moguće zloupotrebe sa snimcima.

Prosečna brzina od 130 kilometara na sat, neće se više meriti samo na naplatnim rampama, već i posebnim kamerama celom dužinom auto puta Beograd Niš. Do polovine oktobra 56 kamera biće postavljeno na 14 lokacija, u oba smera.

Snimaće sve tri trake. Međusobna udaljenost kamera je od šest do 32 kilometra.

U javnom preduzeću Putevi Srbije kažu i da će taj video sistem staviti na raspolaganje policiji, kako bi se na osnovu snimaka kažnjavali oni koji voze brže nego što je dozvoljeno.

N1: Jesu li sposobne kamere da mere prosečnu brzinu?

“Sposoban je softver da meri prosečnu brzinu, on meri dve tačke puta – deonicu, vreme i imate formulu kojom merite srednju brzinu”, kaže Darko Savić iz Puteva Srbije.

N1: Ako neko stane da se odmori?

“Tu jeste caka, postoje određene deonice gde između kamera nemamo odmorišta ili benziske stanice, tako da niko neće moći da stane i da zloupotrebi to što postoji odmorište, benzinska stanica i da produži svoje vreme putovanja”, odgovara Savić.

Kamere bi trebalo da daju najpreciznije podatke o brzini, između Umčara i Vodnja, gde vozači nemaju nijedno odmaralište niti benzinsku pumpu, jedino mogu da stanu u zaustavnu traku. Slično je između Batočine i Jagodine gde ne postoji odmaralište, iako je razmak prilično dugačak – 22 kilometra.

Kada će policija početi da kažnjava zato što će kamere koje će biti postavljene duž auto puta zabeležiti da su vozači prekoračili prosečnu brzinu. U MUP-u za N1 nisu želeli da daju zvanični odgovor.

Međutim, kako N1 saznaje, kažnjavanja neće biti do kraja ove godine.

U policiji, naime, kažu da je čitav sistem potrebno opremiti data centrom i dodatnim softverima za prikupljanje podataka.

Ukoliko neko vozi brže od 130 od Beograda do Niša, znači li to da će zbog video zapisa sa svih 14 kamera – nakupiti toliko kazni da ostane bez dozvole?

“On bi prema našoj sudskoj praksi trebalo da odgovara za jedan prekršaj u takozvanom produženom trajanju, dakle ne bi sledilo 14 prekršajnih prijava, i 14 sankcija nego samo jedna”, navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Da li će i ove kamere prepoznavati lica vozača i putnika, ko će, kako i koliko dugo čuvati te snimke – pitanja su koja postavlja nekada poverenik za informacije od javnog značaja, sada advokat Rodoljub Šabić. Podseća da video ili audio snimci često mogu biti zloupotrebljeni i to upravo od strane vlasti, koja ih po potrebi, kako kaže, objavljuje ili skriva.

“Imate slučaj gde je akter istaknuti funkcioner vlasti, gde javnost s pravom traži, s obzirom na javno iznetu sumnju u odgovornost i nemoguće je da javnost dobije to, eto da se našalim, ni nakon molbe uticajnog predsednika”, navodi Šabić.

Nesreća kod Doljevca, u kojoj je jedna žena, januara 2019. poginula, kada je na nju naleteo automobil u kom je bio tadašnji direktor Koridora Zoran Babić, desila se na naplatnoj rampi koja je već godinama pokrivena kamerama.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)