Datum:

29.09.2012. 17:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4117 pregleda

Za prvih osam meseci ove godine saobraćajna policija je evidentirala 4.086 neregistrovanih vozila u glavnom gradu

Saobraćajna policija bi uskoro u glavnom gradu trebalo da postavi kamere, koje će snimati registarske oznake i detektovati neregistrovana vozila, saznaje „Politika”.

Kako za naš list objašnjava Dragan Bogosavac, načelnik saobraćajne policije PU Beograd, cilj projekta je da se smanji broj direktnog kontakta policije sa građanima, a da se sankcionišu prekršioci propisa.

– Projekat je završen i ostalo je da se ideja materijalno realizuje. Samo jednom trakom značajne saobraćajnice u centru grada, u saobraćajnom špicu, za sat vremena prođe hiljadu vozila, a za jedan dan i do 10.000 vozila. Kad postavimo kameru za očitavanje registarskih tablica i uvežemo je sa sistemom, koji će da pokaže da li je registarska nalepnica istekla, ona može da prekontroliše svih 10.000 vozila. Za prvih osam meseci ove godine saobraćajna policija je evidentirala 4.086 neregistrovanih vozila u glavnom gradu – objašnjava Bogosavac.

Naš sagovornik kaže da se sistem uvođenja kamera koje registruju saobraćajne prekršaje pokazao kao vrlo koristan jer je došlo do velikog smanjenja broja prekršaja. U Beogradu vozače kontroliše 14 fiksnih kamera saobraćajne policije, od čega četiri kamere registruju vožnju žutom trakom, pet – prolazak vozila na crveno svetlo na semaforu i pet kamera očitava prekoračenje brzine.

Za godinu dana od kada je sistem kamera uveden, broj prekršaja vožnje žutom trakom smanjen je za više od četiri puta, broj prolazaka vozila na crveno svetlo na semaforu smanjen je za više od duplo, dok je prepolovljen broj prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.

– Kamere su dale rezultate. Uočeni problemi koje smo imali rešeni su ili svedeni na mnogo manju meru. Kamere su postavljene sa jasnim ciljem – da vozači prestanu sa prave prekršaje. Dok nismo postavili kamere za žutu traku imali smo situaciju da 30 policajaca radi u jutarnjem i popodnevnom špicu na „čuvanju žute trake”. Na Brankovom mostu je to radnim danima nemoguće postići. Kamere su rešile problem i broj prekršaja vožnje žutom trakom za godinu dana smanjile za 8.000. Kamere za registrovanje prolaska na crveno svetlo i prekoračenje brzine postavljene su na pozicijama gde smo procenili da vozače ponese brzina, gde prolaze na crveno svetlo i ugrožavaju bezbednost pešaka. Na tim mestima sada nema incidentnih situacija ni saobraćajnih nezgoda – tvrdi Bogosavac.

Zbog toga, kaže naš sagovornik, sistem kamera treba dalje razvijati.

– Ideja saobraćajne policije je da se postavi još kamera za detektovanje prolaska na crveno na svetlo na semaforu. U nekom kasnijem periodu bilo bi dobro postaviti i kamere koje bi registrovale velike transporte, zatim one koje bi detektovale prevoz opasnih materija, koje se prevoze po određenim zakonskim propisima. Na ovaj način bismo komunikaciju građana i policije u tom smislu sveli na najmanju moguću meru, a građani bi bili na dobitku. Kamere bi rešavale određene probleme za koje nije neophodno prisustvo policajca na ulici, a sa druge strane veći broj policajaca bio bi operativan i na usluzi građanima u rešavanju problema protočnosti saobraćaja, bržeg izlaska na lice mesta u slučaju saobraćajnih nezgoda, neutralisanja kvara vozila, zastoja na mostu…– ocenjuje Bogosavac.

Najviše poginulih u prigradskim naseljima

Najveći broj teških saobraćajnih nesreća sa poginulima, u glavnom gradu, dešava se u prigradskim naseljima. Dragan Bogosavac kaže da je od 80 poginulih u saobraćajnim nesrećama za prvih osam meseci ove godine, 55 osoba poginulo u prigradskim opštinama i perifernim beogradskim naseljima.

– Generalno, broj saobraćajnih nesreća u prvih osam meseci u glavnom gradu se u odnosu na isti period prošle godine smanjio za 11,5 odsto. Smanjio se i broj poginulih osoba. Prošle godine za prvih osam meseci u nesrećama je poginulo 88 osoba, a u istom periodu ove godine 80. Istovremeno, za tri odsto je povećan broj nezgoda sa stradalima, odnosno poginulima i teže i lakše povređenima. Za 15 odsto je smanjen broj nezgoda sa materijalnom štetom – kaže Bogosavac.

Kamere u zoni škola

Đaci ukao učesnici u saobraćaju su za saobraćajnu policiju, kaže Dragan Bogosavac, „prioritet prioriteta”. Zbog toga se bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju svake godine posvećuje posebna pažnja, sa idejom da svaki od njih bezbedno stigne i vrati se iz škole. Tome bi trebalo da doprinese i postavljanje kamera saobraćajne policije u zoni škola za detektovanje prolaska na crevno svetlo na semaforu i za prekoračenje brzine.

– To nam je ideja i želja. Prošle godine je osmoro dece povređeno u zoni škole, jedno je zadobilo teške telesne povrede, a sedmoro je lakše povređeno. U toku ove godine jedno dete je lakše povređeno u zoni škole. Ipak, njihova bezbednost se ne meri statistikom jer je i dalje veliki broj incidentnog ponašanja vozača u zoni škola, u smislu prebrze vožnje, parkiranja u zoni škole na pešačkom prelazu. Možda je jedino rešenje da pored svake škole bude ili policajac ili kamera – smatra Bogosavac.

Autor: Danijela Vukosavljević, Politika

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)