Datum:

02.02.2011. 19:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 9050 pregleda

Snimanje saobraćajnih prekršaja u Beogradu znatno olakšalo rad policije i sudstva. Sve više zahteva za pokretanje prekršajnog postupka uz fotografiju.

Ukupan broj saobraćajnih prekršaja u prestonici, kako smatraju stručnjaci, uprkos strožim propisima nije smanjen. Ipak, oštrije mere zakona dale su rezultate, jer se smanjio broj nesreća sa najtežim posledicama. 

U prilog toj tezi ide i statistika Gradskog prekršajnog suda. Naime, broj saobraćajnih prekršaja koji završe kod prekršajnog sudije u prestonici je, kako kažu u ovoj sudskoj instituciji, na istom nivou. Tako je u 2009. Gradski prekršajni sud imao 81.300 saobraćajki u radu, dok je taj broj za 11 meseci 2010. godine dostigao iznos od 77.413. 

S druge strane, sve veći broj zahteva za sprovođenje prekršajnog postupka u vezi sa saobraćajnim prekršajima stiže potkrepljen fotografijom kao dokazom. I to, kako mnogi stanovnici prestonice s pravom smatraju, krunskim dokazom. 

– Kada je uz predmet priložena i fotografija na kojoj se vidi prekršaj i prekršilac, postupak je, ipak, manje komplikovan – kaže v. d. predsednika Gradskog prekršajnog suda Milan Marinović. – To, ipak, nije dovoljno da neko bude i kažnjen. Sud mora da ustanovi da je prekršaj zaista i postojao, pa da pozove stranku na saslušanje, sprovede postupak i tek onda izrekne presudu. 

Kada su fotografije, kao dokazni materijal, u pitanju, prema rečima sudije Marinovića, postoje dve situacije. U prvoj prekršioce su policajci snimili kamerama, radarima … a zatim ih je zaustavila patrola policije. Sačinjen je zapisnik, potpisan ili ne, uz koji se, prilikom sastavljanja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, prilaže i fotografija kao dokaz. U drugom slučaju kamerama je snimljen prekršaj, ali tek treba da se utvrdi ko je vlasnik vozila, ko je vozio, koje je vozilo u pitanju… 

Sam po sebi snimak prekršaja je jak dokaz, ali, kako ističe Marinović, dozvoljeno je dokazivanje suprotnog, odnosno da je fotografija montirana. Zbog toga sve češće uz prijavu MUP stižu i drugi podaci – da je uređaj, pre svih radar, baždaren i kada.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)