Datum:

30.11.2011. 16:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5492 pregleda

Auto-krediti, kao i sve druge pozajmice, omogućavaju da se odmah dobije željeni automobil, a da se plati samo jedan njegov deo, ali će vas iz banke svakog meseca podsećati na to.

Kao i ostali krediti, i auto-kredit sa sobom nosi mnogobrojne troškove. U reklamama, naravno, nije akcenat na njima, već na automobilu. U marketinškoj poruci ne objašnjavaju kakve će biti posledice ako se kasni sa ratom, već se potrošaču nudi da zamisli sebe kao uspešnog vlasnika. Pored troškova kamate, postoji i dosta drugih izdataka, koji nisu najjasniji i koji nisu precizno predstavljeni. Još je veći problem što se i takvi nedovoljno jasni detalji ponekad menjaju. Sve ove ružne strane kredita dužnici obično osete tek kada do njih i dođe.

Tu su naknada za obradu i odobrenje kredita, troškovi kreditnog biroa, kursne razlike, održavanje kreditnog računa. Za neke kredite morate da obezbedite kasko osiguranje i da i njega plaćate. Ukoliko kasnite sa ratom, za svaki dan kašnjenja obračunavaće vam se zatezna kamata. Ako želite da ranije otplatite kredit, platićete naknadu za prevremenu otplatu.

Uslovi kredita

Auto-krediti su vrsta potrošačkih kredita, ali je iznos veći nego kod „običnih”. Za auto-kredite u evrima obavezno je učešće od najmanje 30 odsto vrednosti auta, dok za dinarske nije potrebno učešće. Sa druge strane, kod dinarskih kredita su veće kamatne stope i kreću se od 16 do 25 odsto na godišnjem nivou, a za kredite u evrima kamate su od 9 do 17 procenata. Kamate su definitivno niže, ali postoji rizik od rasta kursa.

►  Ako uzimate dinarski kredit na kraći rok, postoje banke koje daju povoljniju kamatu nego da je na pet ili sedam godina.

►  Razlike u ponudama banaka su različite tako da treba dobro odabrati onu kod koje ćete uzeti kredit. Treba obratiti pažnju i na efektivnu kamatu, jer ona sadrži većinu troškova.

Doplata zbog kursnih razlika

U auto-salonu dobijate ponudu, odnosno profakturu koju nosite u banku. Na ponudi mora da bude napisan datum do kog važi, a to je obično od sedam do 30 dana. Važno je da u banku odnesete profakturu koja je važeća, a iznos na njoj može da bude u dinarima ili u evrima. Ako je u evrima, onda mora biti napisano po kom kursu treba da platite. Imajte u vidu da banke kredit isplaćuju po srednjem ili donjem kursu, pa postoji mogućnost da morate da doplatite do punog iznosa kola.

Raznorazne naknade…

Uobičajena naknada za obradu kreditnog zahteva i odobrenje kredita se kreće od 0,5 do jedan odsto za kredite u evrima. Za kredite u dinarima naknada je obično veća i iznosi od dva do tri odsto. Kako bi privukle klijente, pojedine banke smanje kamatu, ali sa druge strane povećaju naknadu za obradu. Druge banke obradu ne naplaćuju, ali je zato kamata viša. Da biste uporedili koji je kredit povoljniji, treba da uporedite EKS (efektivnu kamatnu stopu) kod oba kredita, pod uslovom da imaju isti rok otplate. Naknadu plaćate tek kada se kredit odobri!

Izveštaj Kreditnog biroa

Da biste uopšte konkurisali za dobijanje bilo kog pa i auto-kredita, neophodno je da poslovna banka radi ocene vaše kreditne sposobnosti pribavi izveštaj Kreditnog biroa. Ovaj izveštaj košta 220 dinara i naplaćuje se kao obavezna naknada, bez obzira na to da li će kredit biti odobren ili ne. Troškovi pribavljanja izveštaja Kreditnog biroa su u okviru procedure svake poslovne banke i ne mogu se izbeći. U izveštaju se vidi da li ste do sada imali kredite i kartice i da li ste redovni u otplati obaveza. Izveštaj, takođe, prikazuje i trenutnu zaduženost.

Kasko osiguranje

Pojedine banke traže da, kada uzmete auto-kredit, založite auto. To znači da je u registru zaloga banka upisala pravo na auto, ukoliko ne plaćate rate kredita. Kako bi se sačuvala vrednost auta neke banke zahtevaju da osigurate auto kasko osiguranjem. Pojedine traže osiguranje samo za veće kredite, od na primer 10.000 evra, dok za manje iznose nije obavezno osiguranje.

Polisu osiguranja vinkulirate na banku, što znači da se u slučaju štete na vozilu novac isplaćuje banci, a vama se daje tek kada založite nešto drugo.

Većina banaka traži kasko sa učešćem u šteti od pet odsto. Ima i onih koje traže osiguranje bez učešća u šteti. Kod ovog osiguranja premija je skuplja, ali u slučaju štete dobijate ceo iznos od osiguranja. Neke banke prihvataju osiguranje samo od posebno izabranih osiguravajućih kuća.

Zatezna kamata

Ukoliko kasnite samo jedan dan pri plaćanju rate kredita, imajte u vidu da će vam biti obračunata zatezna kamata, koja je uglavnom dvostruko viša od redovne. Problem nije toliko očit pri kašnjenju od nekoliko dana, ali za svako kašnjenje duže od sedam dana visina rate će se osetno uvećati. Veoma je važno da imate u vidu da, ako mesečna rata dospeva neradnog dana, samo plaćanje prvog prethodnog radnog dana može sprečiti obračun zatezne kamate.

Prijavljivanje Kreditnom birou

Poslovne banke su dužne da svako kašnjenje u otplati kredita prijavljuju Kreditnom birou, međutim, alarmantna su kašnjenja od preko 30 i 60 dana. Kašnjenje pri otplati kredita duže od 60 dana vas u bazi Kreditnog biroa evidentira kao neredovnog platišu, što automatski povlači posledicu da u narednih 36 meseci ne budete u mogućnosti da se kreditno zadužujete u bilo kojoj banci. Naime, svako evidentiranje kašnjenja u Kreditnom birou traje 36 meseci, a kašnjenje preko 60 dana, označava klijenta kao neurednog platišu, koji je nepoželjan za kreditiranje.

Naplata od žiranta

Najneprijatnije situacije kod kredita su one u vezi sa naplatom dugovanja od žiranta. Najčešće se za žirante uzimaju prijatelji, kolege sa posla ili rođaci, te ovaj način naplate može jako poremetiti privatne odnose. Imajući to u vidu, poslovne banke ovaj način obezbeđenja koriste kao jedan od najpouzdanijih. Naplati dugovanja od žiranta prethodi upozorenje pismenim i telefonskim putem i korisnika kredita i žiranta, pa izmirenje obaveza pre naplate od žiranta može sprečiti još neprijatnije situacije.

Proverite koliko je rata „teška”

To možete uraditi na sledeći način. Ako bi vam rata bila, na primer, 160 evra, pokušajte da svakog meseca odvajate taj iznos sa strane. Radite to svakog sledećeg meseca bar šest meseci. Tako ćete videti da li rata značajno utiče na vaš mesečni budžet i da li biste mogli da izdržite sa otplatom.

Izvor: Kamatica, Politika

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)