Datum:

09.09.2015. 16:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2137 pregleda

Kao što se modni trendovi menjaju iz godine u godinu, tako i industrija boja za automobile svake godine izbacuje nove nijanse i vrste završnih premaza spoljnih delova karoserije.

Boja automobila u velikoj meri utiče na to da li će nam se neki model dopasti ili ne. Stoga je veoma važno da proizvođači automobila izaberu odgovarajuće nijanse koje će ponuditi kupcima svojih modela.

Jedna od kompanija koja postavlja buduće trendove boja na automobilskom tržištu je BASF.

Najnovija kolekcija boja za 2015 – 2016. nosi naziv „Raw“ („sirovo“). Takav naziv ima za cilj da podrži dizajnere u želji da učine nešto više od pukog stvaranja novih boja za automobile.

U narednim godina bojama će se dodavati neobične teksture i površine kako bi se oblikovao sam karakter automobila.

Plave nijanse odaju tehnički utisak

90580046755ed5ffe1fc3d497841208_v4_big

Digitalne tehnologije drastično su izmenile naše potrošačke i svakodnevne navike. U budućnosti, „internet stvari“ (“Internet of Things”) nateraće nas da stalno budemo u kontaktu sa našim okruženjem.

Ova interakcija je bitan kriterijum u dizajniranju boja, a naročito se ogleda u spektru plave boje.

„Boje sa tehničkim karakteristikama često imaju veoma složene efekte koji dolaze do izražaja u dodiru sa svetlošću“, kažu u kompaniji BASF.

„Plava će na ovom polju odigrati značajnu ulogu i njena će se prodaja uvećati, bez obzira na to da li će broj prodatih novih vozila u Evropi rasti ili ne”.

Različite nijanse će reflektovanjem svetlosti davati širok spektar – od jarko plavih nijansi, do površina prekrivenim crno-plavom.

Boja sa mnoštvom efekata

Kako bi spektar boja bio rasprostranjen i postigao nesvakidašnji utisak, u budućnosti će se koristiti razni efekti.

Na primer, boja sa specijalnim efektom “XSpark” premazu daje naročito luksuznu i elegantnu notu. U zavisnosti od ugla pod kojim svetlost pada na sitne čestice stakla koje se nalaze u boji dobija se jedinstven odsjaj.

Tako se stvara homogena površina koja ističe oblik ali ga ne prenaglašava, što je naročito važno za modele iz segmenta luksuznih automobila, objašnjavaju u BASF-u.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)