Datum:

26.11.2014. 10:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2676 pregleda

Od zemalja bivše Jugoslavije, Hrvatska i BiH imaju najviše ograničenja za mlade vozače. Kada je reč o alkoholu, za mlade vozače svuda je na snazi nulta tolerancija, osim u Crnoj Gori gde je, bez obzira na uzrast i iskustvo, dopuštena granica 0,3 promila

Najviše ograničenja za mlade vozače, do 24 godine, uvela je poslednjih godina Hrvatska. Mladi vozač ne sme da upravlja putničkim vozilom čija snaga motora prelazi 80 kW (107 ks), a za nepoštovanje tog pravila predviđena je novčana kazna od 1.000 kuna (130 evra).

Na autoputu ne sme da vozi brže od 120 km/h (na hrvatskim autoputevima ograničenje je 130 kilometara na čas), a na brzoj cesti ograničenje je za mlade 100, a na ostalim 80 km na sat.

Vozačku dozvolu u BiH (isti zakon važi i za Federaciju i za Republiku Srpsku) može dobiti osoba koja je navršila 18 godina, posle završene obuke i položenog ispita, ali do 21. godine mladi vozači mogu da voze samo u pratnji, a vozilo kojim upravljaju mora imati istaknutu oznaku “P” (početnik). Isto važi i za starije vozače bez iskustva koji tri godine nakon položenog vozačkog ispita moraju da voze u pratnji i obeleženom vozilu.

U Sloveniji se vozački ispit može polagati sa navršenih 17 i po godina, ali do sticanja punoletstva ti vozači mogu da voze samo u prisustvu starije osobe sa položenim vozačkim ispitom. Drugih ograničenja za mlade i neiskusne vozače u Sloveniji nema.

U Crnoj Gori nema nikakvih posebnih uslova za mlade i vozače početnike. Uslov za dobijanje vozačke dozvole je navršenih 18 godina i položen vozački ispit, uz ispunjavanje zdravstvenih uslova neophodnih za upravljanje vozilom. Tolerisana stopa alkohola u Crnoj Gori je 0,3 promila za sve vozače, a sve preko toga se rigorzno kažnjava.

U ostalim zemljama regiona tolerisano prisustvo alkohola u krvi kreće se od 0,24 promila koliko je u Sloveniji, preko 0,33 u BiH do 0,5 u Hrvatskoj, ali za mlade vozače važi nulta tolerancija.

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja Svetske zdravstvene organizacije, zemlje Balkana nalaze se među evropskim zemljama sa najvišom stopom smrtnosti na putevima.

Kada se porede zemlje regiona, najveću godišnju stopu smrtnosti na putevima na 100.000 stanovnika ima BiH – 15,6. Slede Albanija (12,7), Crna Gora (11,8), Hrvatska (10,4), Srbija (8,1), Makedonija (7,9) i Slovenija (6,6).

Izvor: Beta/B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)