Datum:

07.01.2011. 13:44

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 7239 pregleda

Počelo izdavanje novih tablica i dozvola. Negde nastaju gužve i problemi, a negde ceo posao završite za samo nekoliko minuta.

Prvi automobili u Srbiji od 4. januara imaju nove registarske tablice, a vozači su počeli da podnose zahteve za nove saobraćajne i vozačke dozvole.

Za mnoge je to značilo povratak u redove, obilazak policijskih stanica i tehničkih pregleda, dok se ponegde cela procedura završava za nekoliko minuta. Najteže je bilo u Gornjem Milanovcu, gde registracija nije ni počela, pa je ugrožen i autobuski prevoz.

Vađenje novih tablica neke je podsetilo na muke pri dobijanju biometrijskih pasoša i ličnih karti – dugi redovi i čekanja, pad sistema i problemi sa kompjuterima.

Drugi su, pak, imali više sreće, pa cela procedura ide brzo i traje svega 5-6 minuta.

Gorica Prvanović je tek posle 30 sati uspela da registruje svog četvorotočkaša – iako je početak registracije bio najavljen još za juče.

“Na vratima je čovek koji daje informacije rekao da se sistemi spremaju, da se učitavaju, da još ne rade. Na pitanje da li će sutra raditi, rekao mi je da nisu sigurni, ali – najverovatnije. Ja sam pitala – ja danas ako vozim auto šta da radim, ja danas nisam kriva ako vozim neregistrovan auto, a on kaže – ‘ja vam to ne bih preporučio’”, ispričala je ona.

Troškovi za nova dokumenta ukupno iznose 4.400 dinara, dve hiljade za tablice, 800 za saobraćajnu dozvolu i 400 za nalepnicu uz još 1200 ako menjate i isteklu vozačku dozvolu.

Pre dolaska u policijsku stanicu, neophodno je prvi deo posla obaviti na tehničkom pregledu.

“Tamo se dobije registracioni list, izvrši se tehnički preled, dobiju se uplatnice i dolazi u policijsku stanicu. Pre toga, skida tablice, pošto ćemo ih zameniti za nove”, kaže šefica odseka za upravne poslove policijske stanice Novi Beograd Ljudmila Ostojić.

“Po predaji zahteva, svaka stranka dobije potvrdu koja zamenjuje saobraćajnu, nove tablice i nalepnicu za unutrašnju upotrebu”, objasnila je ona.

Upravo privremena potvrda o registraciji može biti veliki problem onima koji nameravaju kolima u inostranstvo, jer se sa njom ne može preko granice.

Kako B92 saznaje, čim se uhoda sistem izrade saobraćajnih dozvola, biće moguće dozvolu dobiti po ubrzanom postupku ako je to opravdano, slično kao sa novim pasošima i ličnim kartama.

Osim na probleme u policijskim stanicama, građani se žale na probleme i na tehničkim pregledima.

U dve asocijacije tehničkih pregleda koje je B92 pozvao nisu bili spremni da daju zvanična saopštenja, ali su nam nezvanično rekli da problema ima – i to mnogo, zato što nadležne državne institucije nisu unele podatke o svim motornim vozilima u Srbiji u za to predviđene baze.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)