Datum:

18.12.2015. 10:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2528 pregleda

Decembar je jedan od najneprijatnijih meseci za vožnju automobila. Ako nema mraza i snega, tu je magla, koja je ponekad opasnija za vozače od snežnih padavina.

Iako smo navikli da u ovo doba godine vozimo u otežanim saobraćajnim uslovima, čini se da je decembar 2015. rekordan po broju dana sa maglom na putevima.

Svakodnevno slušamo upozorenja nadležnih na lošu vidljivost i savete da se brzina vozila prilagodi uslovima saobraćaja. Šta to konkretno znači kada na putu naiđemo na maglu?

Pre svega, bez obzira na to da li je reč o vožnji po jakoj kiši, mećavi ili gustoj magli, izuzetno je važno da kao vozači omogućimo blagovremeno i sigurno zaustavljanje vozila kako bismo izbegli eventualnu saobraćajnu nesreću i veoma opasne lančana sudare koji se u ovom periodu godine dešavaju uglavnom zbog prebrze vožnje u uslovima magle na putu i klizavog kolovoza.

Ukoliko vas zadese uslovi smanjenje vidljivosti morate uključiti najmanje oborena svetla, a ukoliko imate automobil opremljen farovima za maglu obavezno uključite i njih. Duga svetla zaboravite, jer previše reaguju sa česticama magle, stvaraju refleksiju i samo će vam otežati vožnju.

Ključna stvar je da sve učinite kako bi vas drugi učesnici u saobraćaju uočili sa što veće udaljenosti

U slučaju ekstremno loše vidljivosti, neki vozači pored svetala za maglu koriste i sva četiri migavca. Ova strategija svakako izaziva veći oprez kod drugih učesnika u saobraćaju jer ne mogu odmah biti potpuno sigurni da li stojite pored puta ili se još uvek krećete.

Vožnja kroz grad po magli je nešto jednostavnija jer imate dovoljno orjentira oko sebe (uličnu rasvetu, dobru horizontalnu signalizaciju i druge učesnike u saobraćaju), brzine kretanja su manje, pa je verovatnije da ćete ostati u svojoj kolovoznoj traci i, u slučaju potrebe, zakočiti na vreme.

Međutim, pešaci su veoma ugroženi u uslovima smanjenje vidljivosti, a kako ih u gradu ima najviše, morate misliti i na njih. Smanjite brzinu kretanja tako da možete efikasno izvesti manevre izbegavanja i zaustavljanja.

Na otvorenom putu, u vožnji po magli, brzina vam je najveći neprijatelj. Potrebno je prilagoditi se brzini kojom se kreću ostali učesnici u saobraćaju.

Jasno vam je da je pokušaj preticanja drugog vozila ravan samoubistvu / ubistvu bez obzira na mašinu koju vozite.

Svetla za maglu su vam jako korisna u ovim trenucima jer njihov širok snop efikasno uspeva da osvetli desnu ivicu puta koja vam služi kao okvir za kretanje po putu. Sve više puteva u Srbiji ima obeleženu i levu i desnu ivicu puta što u velikoj meri olakšava orjentisanje u okviru trake po magli.

Prilagodite se situaciji

Uključite brisače s vremena na vreme, kako biste bili sigurni da se na vetrobranu nije nahvatala prljavština koju magla nosi sa sobom ili sitne kapljice vode.

Zbog onih koji se nalaze iza vas i radi sopstvene bezbednosti, na otvorenom putu obavezno uključite i zadnja svetla za maglu (danas ih ima većina modela automobila). I ne zaboravite da ih isključite kada se vidljivost vrati na normalu, jer će u suprotnom zaslepljivati vozače u automobilima iza vašeg.

Onih 120km/h obećanih na autoputu odmah zaboravite kada je magla na putu.Prilagodite se situaciji.

Budite oprezni kada vozite iza kamiona jer se na njihovim stop svetlima često nalazi prljavština, tako da je teško proceniti da li koče ili ne.

Zaustavljanje na autoputu kao reakcija na gustu maglu nikako nije dobar potez jer postoje velika verovatnoća da će neko ko se kreće iza udariti u vas. Strpite se do prvog odmorišta, benzinske pume i tamo se konsolidujte jer retko ko očekuje zaustavljeno vozilo na autoputu.

Ako vam nakon čitanja ovog teksta i sama pomisao na maglu na putu stvara glavobolju, razmislite još jednom da li je baš neophodno da u ovom trenutku krenete na put. U slučaju da ipak ne možete izbeći vožnju po magli, još jednom vam savetujemo oprez i želimo srećan put.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)