Datum:

31.07.2016. 23:01

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vođa tima koji je projektovao novu Hondu NSX ispričao je u razgovoru za Automotive News zanimljivu anegdotu iz perioda nastanaka ovog sportskog modela.

Nije retkost da proizvođači tokom razvoja novog modela nabave primerke sličnih vozila iz konkurentskih fabrika, koja će im poslužiti kao reper prilikom konstruisanja sopstvenog automobila. Ovde nije reč o klasičnoj industrijskoj špijunaži, već kompanije žele da se uvere da li njihov budući model može da parira rivalima po specifikacijama, performansama i drugim detaljima.

Tako je i Honda tokom rada na novoj generaciji modela NSX kupila jedan Porsche 911 GT3 iz generacije 991, ali je nemački proizvođač tek kasnije saznao za to. U međuvremenu, Porsche je otkrio da na modelu 911 GT3 postoji ozbiljan serijski problem, pa je radi njegovog otklanjanja pozvao vlasnike ovih vozila na vanredni servis. Pogađate, među “opozvanim” automobilima našao se i Hondin primerak.

U Porsheu su želeli da saznaju neke detalje o tome šta su Japanci radili sa vozilom tokom testova, pa su zavirili u takozvanu crnu kutiju ovog automobila, koja beleži parametre iz vožnje i između ostalog otkrili da su Hondini test vozači dostigli maksimalnu brzinu od 329 km/h.

Pre nego što su vratili vozilo Hondi, odlučili su da se našale sa svojim kolegama, pa su ispod haube ostavili poruku na kojoj su poželeli sreću Hondi od Porschea i dodali “vidimo se na drugoj strani”, a kada je predstavnik japanske kompanije došao u servis da podigne automobil, pitali su ga na kojoj su to stazi postigli brzinu od 329 km/h.

Inače, Porsche 911 GT3 nije bio jedini sportski automobil koji je Honda kupila tokom razvoja modela NSX. Japanski proizvođač nabavio je i jedan primerak McLarena 12C, kako bi uporedio njegove karakteristike sa svojim modelom.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)