Datum:

30.09.2014. 10:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2600 pregleda

Svake godine na srpskim putevima pogine 30 osoba u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali mladi i neiskusni vozači, zbog čega će biti organizovana besplatna obuka vozača sa probnim dozvolama, najavili su iz MUP-a.

Ako se uzme u obzir da na puteve u Srbiji godišnje izađe između 25.000 i 30.000 mladih vozača, od kojih svaki 20. izazove nezgodu sa materijalnom štetom, a svaki 40. izazove nezgodu u kojoj se neko povredi ili pogine, postoji potreba da se učini nešto kako bi se njihovo vozačko znanje podiglo na viši nivo, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Zbog te poražavajuće statistike, kako je objasnio Rebić, Nacionalna vozačka akademija (NAVAK), uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i kompanije OMV tokom narednih nekoliko meseci sprovešće besplatnu obuku na poligonu u Subotištu kod Pećinaca za 1.000 vožača kojima je probna dozvola izdata posle 1. januara 2014.

“Namera MUP-a je da u narednih godinu dana prati aktivnost tih vozača na putevima Srbije kako bismo videli koliko od ovih vozača je za godinu dana učestvovalo u saobraćajnim nezgodama, kakve su posledice tih nezgoda i koliko su prekršaja učinili. Podatke ćemo uporediti sa podacima preostalih 25.000-26.000 vozača koji nisu prošli kroz ovakvu obuku”, rekao je Rebić.

On je izrazio nadu da će dobijeni podaci jasno ukazati koliki je doprinos aktivnosti na edukaciji mladih ljudi, na promeni njihovih stavova, unapređenju njihovih veština i povećanoj bezbednosti na putevima u Srbiji.

“Osnovni cilj MUP-a je da se poveća bezbednost saobraćaja i u tome dugujemo veliku zahvalnost NAVAK akademiji i njihovim partnerima koji su omogućili da se ovi mladi ljudi dodatno edukuju i na taj način doprinesu većoj bezbednosti na putevima u Srbiji. MUP neće imati nikakvih troškova oko ovih aktivnosti što je dodatni razlog što učestvujemo u ovoj akciji”, poručio je Rebić.

Prema rečima Mladena Alvirovića iz NAVAK-a akcija “1.000 mladih vozača” nije škola za reli vozače, oštriju i bržu vožnju, već je cilj da se neiskusni vozači upoznaju sa rizičnim situacijama zbog kojih su danas mnogi u invalidskim kolicima “ili nisu više s nama”.

“Ovo je program koji je razvijan godinama posebno za mlade vozače, a ideja je da vozači koji još nemaju dovoljno iskustva na putu, prođu kroz situacije koje su potencijalno smrtonosne, koje zaista znače da će na putu neko biti povređen”, objasnio je Alvirović.

On je dodao da se obuka u NAVAK-ovom centru sprovodi u kontrolisanim i bezbednim uslovima, i da će omogućiti vozačima da prepoznaju rizičnu situaciju i pre nego što se dogodi, ali i da shvate zašto su neke situacije opasne, zašto postoje neki propisi, ali i koliki je značaj korišćenja sigurnosnog položaja, pravilnog sedenja u automobilu…

“Naučiće i značaj vremena reakcije i koliko ona utiče pri različitim brzinama, proći će kroz simulaciju čeonog sudara, prevrtanja, u učionici će da nauče šta znači bezbedno odstojanje, šta je defanzivna vožnja… Poenta je da ovde prođu situaciju koja može da im se dogodi, da sutra ne bi morali prvi put da je proživljavaju kroz svoje lože iskustvo”, istakao je Alvirović.

Svi vozači koji su probne dozvole dobili posle 1. januara 2014. mogu da se prijave na besplatnu obuku u NAVAK akademiji preko sajta Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i portala “eUprava”.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)