Datum:

23.01.2011. 13:55

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 8057 pregleda

Uređaj za navigaciju, takozvani GPS uređaj je još jedna u nizu pametnih stvarčica iz kompleta automobilske opreme najsavremenije generacije. Zahvaljujući ovom uređaju koji ima oblik omalenog televizora vozačima više nisu potrebne auto-karte, a vožnja i do najudaljenijeg nepoznatog odredišta predstavlja jednostavno, pa čak i zanimljivo praćenje instrukcija sa ekrana i to na srpskom jeziku.

Bez obzira na to što se radi o gotovo poslednjoj reči tehnike, GPS uređaji odgovaraju svakom tipu i godištu vozila koja raspolažu upaljačem. Kako bi ovaj navigator normalno funkcionisao u vozilu potrebno ga je priključiti na mesto upaljača ili će njegov rad biti ograničen na dva do tri sata koliko u proseku traju baterije. Jeftiniji i manji uređaji jednostavniji su za montiranje (vakuum nosač na staklu ili lepljivi disk na instrument tabli), a vozača ni najmanje ne ometaju prilikom upravljanja ili ulaska i izlaska iz vozila.

Noviji modeli imaju bolje multimedijalne karakteristike na ekranu: veću rezoluciju slike i bogatiji sadržaj trodimenzionalnih mapa pa podsećaju na kompjuterske igre, ali sa pravim, originalnim podacima o zgradama, ulicama i drugim objektima u gradovima ili benzinskim pumpama, restoranima i motelima na autoputevima. Na cenu i kvalitet uređaja pre svega utiče rasprostranjenost njegove mape. Ako pokriva veći broj država ili čitav deo jednog kontinenta, GPS uređaj je automatski skuplji.

GPS uređaj radi pomoću antena preko kojih prima signale sa satelita i pre svega određuje precizno, sa tačnošću od nekoliko metara, položaj automobila na putu. Uz pomoć brojnih proračuna ovaj aparat može projektovati i pratiti najkraći put do željene adrese koje na ekranu prikazuje pomoću linije, strelice i brojeva. Većina uređaja omogućuje utiskivanje ciljanog odredišta dodirivanjem površine ekrana takozvanom tač skrin metodom. Na svojoj mapi GPS prepoznaje saobraćajne propise na svakom putu, pa se ne može dogoditi da vozača navede na prekršaj, na primer, da u jednosmernoj ulici upravlja u nedozvoljenom pravcu. Tokom vožnje ovaj aparat može da upućuje predloge vizuelno i zvučno glasovnom porukom.

U svakom slučaju, GPS ne pomaže samo vozačima već i životnoj sredini pa u Auto-moto savezu Srbije korišćenje ovakvog uređaja smatraju drugim savetom po važnosti za ekološku vožnju.

– Dobro isplanirano putovanje omogućava svakom vozaču da stigne do svog odredišta na najbrži i najlakši način i tako spreči nepotrebno emitovanje izduvnih gasova. Deset minuta nepotrebne vožnje u toku samo jednog sata putovanja dovodi do smanjenja efikasne upotrebe goriva za 14 odsto – kažu u AMSS-u i dodaju da bi za kraća putovanja trebalo koristiti bicikl ili javni prevoz.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)