Datum:

20.10.2010. 14:30

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11621 pregleda

Test vožnja auta je verovatno najjednostavniji deo pregledanja polovnog auta. Dok verovatno ne provodite mnogo vremena pod haubom (ili pod autom), stvar koju verovatno dosta radite je vožnja. Zato provozajte auto, ali nemojte samo obrnuti krug po kraju. Provozajte ga onako kako biste vozili svoj auto:
Parkirajte paralelno nekoliko puta i vratite se nazad na jednom ili dva parkinga; kakva je preglednost nazad?
Izađite na autoput i ubrzavajte kroz saobraćaj. Da li auto ima dovoljno snage da se uključi u saobraćaj bezbedno? Da li se brzine menjaju glatko ili menjač trza i škripi? Obratite pažnju na put, motor i buku od vetra. Da li nešto od ovog zvuči loše ili jednostavno preglasno?

Da li auto beži u levu ili desnu stranu kada skinete ruke sa volana? Ovo može značiti da je potrebno podešavanje.

Kakva je vožnja? Pronađite neki loš put i vidite kako ga auto savladava. Da li vas odbacuje previše? Da li i dalje osećate da kontrolišete vozilo? Pređite preko nekih izbočina i rupa na putu. Da li auto nastavlja da vas odbacuje nakon što je turbulencija prošla? Ako je tako, moguće da je potreban novi amortizer. Produženo naginjanje u jednu stranu nakon oštrih krivina može ukazivati na isti problem.

Koliko dobro funkcionišu kočnice? Da li su čvrste ili sunđeraste? Da li auto beži u jednu ili drugu stranu tokom snažnog kočenja (znak problema)? Da li pište? Kočnice škripe kada je potrebno zameniti paknove, a to je skupa popravka. Da li vozilo posrće napred zabrinjavajuće kada snažno zakočite? Ovo takođe može ukazivati na istrošenost kompnenti kočionog sistema.

Isprobajte navigacioni sistem, ukoliko je auto opremljen njime.

Pre nego što završite test vožnju, obratite pažnju na sedište. Da li je udobno? Da li deluje kao odgovarajuće za duže putovanje? Da li vam sedište obezbeđuje dovoljno mesta za noge? Da li vas održava u mestu tokom oštrih krivina? Ono što vam sad izgleda kao mali problem, može postati veliki – i nepopravljiv – problem koji će vas iritirati ukoliko auto postane vaš.

Ostavite motor da radi zbog još nekih provera.

Izvor: MojAuto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)