Datum:

21.02.2013. 16:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4204 pregleda

Kako mnoge države razmišljaju o legalizaciji marihuane, postavlja se očigledno pitanje kako upotreba kanabisa utiče na vozačke sposobnosti, pa je “Si-En-En” odlučio da sprovede kontrolisani test.

Test vožnja je obavljena u Vašingtonu gde je prošlog novembra izglasana legalizacija rekreativne upotrebe marihuane, a dozvoljena količina u krvotoku po zakonu iznosi pet nanograma tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivnog sastojka marihuane.

U videu se pojavljuju tri dobrovoljca: žena koja svakodnevno koristi marihuanu u medicinske svrhe i dva vozača: jedan koji je vikend-konzument i drugi koji retko puši kanabis.

Uz svakog ispitanika je u kolima bio i instruktor vožnje Majk Džekson radi bezbednosti, a pored njega, kvalitet vožnje su procenjivali i pripadnici saobraćajne policije.

U prvom delu eksperimenta, vozači su popušili po 0.3 g marihuane i seli za volan. Uprkos tome što je test pokazao da u krvi imaju čak sedam puta više THC-a od legalne granice, zaključak instruktora i policije je bio da je vožnja bila potpuno bezbedna.

Međutim, kako su ispitanici nastavili da puše, njihova vožnja je postajala nesigurnija. Sa konzumiranih 0.9 grama povremeni i vikend konzument su, nakon nekoliko grešaka na poligonu, priznali da su nesposobni za vožnju, dok se redovna korisnica Edi i pri toj količini pokazala kao oprezan i siguran vozač.

Tek nakon popušenih 1.4 grama Edi je počela da pravi greške i zaključeno je da njena vožnja nije više bezbedna.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)