Datum:

19.10.2012. 10:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4769 pregleda

Novi način kažnjavanja vozača koji prekorače brzinu u Mariboru izazvao je u Sloveniji žestoke javne polemike. Reč je o automatskom sistemu u javno-privatnom partnerstvu koji je u prvih 24 sata funkcionisanja zabeležio oko 5.000 prekršilaca.

Novi sistemu nalaže vozaču da u roku od nedelju dana od učinjenog prekršaja uplati iznos kazne mariborskoj gradskoj policiji. Kazne se kreću između 40 do 1.200 evra, u zavisnosti od visine prekoračenja dopuštene brzine. 

Uznemirenje javnosti izazvao je, međutim, podatak da će od naplaćenih kazni samo osam odsto ići u gradski budžet, a preostala 92% na račun privatne firme koja je sa gradom sklopila ugovor o javno-privatnom partnerstvu. Firma se ovim ugovorom obvezala da će umesto Maribora modernizovati i obnoviti semafore u tom, drugom po veličini, slovenačkom gradu, što će koštati oko 50 miliona evra. Za uzvrat, dobila je desetogodišnju koncesiju na sankcionisanje saobraćajnih prekršilaca. 

Koncesija se nakon isteka može produžiti za još pet godina ako se sistem do tada ne otplati kroz naplaćene kazne. Tako je privatna firma na 14 raskrsnica u gradu postavila posebne automatske uređaje za merenje brzine, a planira se postavljanje i na još devet lokacija. 

Novi sistem kažnjavanja počeo je da radi u utorak, 16. oktobra, a za nešto više od 24 sata zabeleženo je oko 5.000 prekršaja. Radari postavljeni ispred semafora za sada beleže prekoračenje brzine svakog automobila i fotografišu njegovu registarsku tablicu, a predviđeno je da u idućoj fazi sistem počne da registruje i prekršaje prolaska kroz crveno svetlo.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)