Datum:

03.04.2014. 10:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4172 pregleda

Da bi dočarao mladim vozačima kako konzumiranje alkohola deluje na njihovu sposobnost da upravljaju automobilom, Ford je osmislio jednostavnu simulaciju kojom se utiče na reflekse i na oštrinu čula u vožnji.

Iako je čak i novopečenim vozačima jasno da ne smeju da voze pod dejstvom alkohola, neke od njih to ne sprečava da sednu pijani za volan automobila.

Zahvaljujući stanju euforije u kojem se nalaze kada konzumiraju alkohol, mnogi veruju da sa lakoćom mogu da upravljaju autom. Realnost je drugačija – efekti alkohola u organizmu utiču na čulo vida i sluha, motoričke sposobnosti, reflekse…

U nameri da pokaže mladim vozačima koliko je opasna odluka da voze pod dejstvom alkohola, Ford je organizovao test vožnju simulirajući stanje pijanstva specijalnim naočarima i slušalicama, kojima se utiče na čulo vida i sluha, kao i tegovima na rukama i nogama, koji otežavaju reakcije vozača.

Prema istraživanju koje je Ford sproveo u Evropi među populacijom vozača, starosti od 17 do 24 godine, njih 56 odsto priznalo je da su oni ili njihovi prijatelji bar jednom vozili pod uticajem alkohola.

Isto ispitivanje pokazalo je da čak 66 odsto anketiranih ne zna koliko je, prema zakonu zemlje iz koje dolaze, dozvoljeno da vozač ima alkohola u krvi da bi bezbedno upravljao automobilom.

Izvor: Polovni automobili

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)