Datum:

16.10.2017. 10:53

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

U Londonu je testiran prototip futurističke “zebre” sa promenljivim LED svetlima koja su ugrađena u kolovoz umesto klasične bele farbe.

Pametni pešački prelaz, za koji njegovi dizajneri tvrde da je uočljiviji od standardnog i da će povećati bezbednost pešaka u saobraćaju, osim LED svetlosnih izvora, koristi kompjuter i kamere, tako da u realnom vremenu može da menja horizonatlnu signalizaciju na kolovozu, u zavisnosti od toga da li se ispred mesta za prelaz ulice nalazi pešak ili ne.

Kada sistem proceni da je bezbedno preći ulicu, na kolovozu će se od LED sijalica formirati privremena “zebra”, a ispred samog pešačkog pojaviće se zelena svetlosna traka koja označava da pešaci mogu da zakorače na put.

Tehnologija je u stanju da prepozna različite vrste prevoznih sredstava, poput bicikala, pa se za njih na putu aktivira posebna svetlosna signalizacija.

U slučaju da pešak ili dete iznenada istrče na ulicu, pojaviće se upozoravajuće crveno svetlo na kolovozu, kao opomena kako samom pešaku, tako i vozačima. Pametna LED signalizacija umesto klasične farbe na putu ima još jednu prednost jer je uočljivija u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

Prototip koji je za sada u fazi razvoja i testiranja sastoji se od horizontalnih LED panela dimenzija 7,5 m x 22 m i ispituje se na specijalnom poligonu u južnom delu Londona.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)