Datum:

29.12.2014. 16:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 19581 pregleda

Sneg koji od nedelje pada u Srbiji prilika je da se još jednom podsetimo osnovnih pravila vožnje u zimskim uslovima koja ne mora da bude toliko strašna ako smo pažljivi. Adekvatna zimska oprema, povećana opreznost i poštovanje saobraćajnih propisa preduslovi su da po snegu bezbedno stignete vašim vozilom tamo gde ste se krenuli.

Mnogi vozači zaputiće se ovih dana ka planinskim centrima i drugim destinacijama gde će provesti predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Zahvaljujući snežnim padavinama i niskim temperaturama stvoren je idiličan zimski ambijent ali i otežani uslovi za vožnju.

Sneg koji pada u celoj zemlji za sada ne pravi veće probleme učesnicima u saobraćaju. Autoputevi i putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni, a u “Putevima Srbije” kažu da na kolovozu uglavnom ima do 5 cm snega.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini i Divčibarama su prohodni, proporučuje se oprezna vožnja.

Na području Vojvodine zbog udara vetra mestimično se stvaraju nanosi.

Ako planirate da krenete na put, pretpostavljamo da ste na vreme montirali zimske gume. Podsećamo da je po novom zakonu propisana obavezna upotreba sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice.

Osim toga, vozila koja se kreću van naseljenog mesta moraju u prtljažniku imati zimske lance za pneumatike a vozači su u obavezi da ih stave na pogonske točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

Pre nego što krenete na put računajte na to da iz kuće morate izaći barem 15 minuta ranije nego što biste izašli tokom lepih, prolećnih dana.

Dobra organizacija i hladna glava ključni su tokom vožnje, bez obzira na uslove. Savetujemo prvo čišćenje snega, a motor i kabinu zagrejte tokom vožnje.

Treba imati na umu i da zbog niskih temperatura najslabiji akumulatori mogu izdati svoje vlasnike tokom hladnih dana.

Saobraćaj je u danima snežnih padavina i niskih temperatura usporeniji. Podsećamo da je važno voziti sporije, bez naglog kretanja i zaustavljanja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se na pojedinim mestima na kolovozu ispod snega može naći led.

Budite umereni i sa gasom, i sa kočnicama i sa upravljačem. Nežna vožnja doprinosi stabilnosti i upravljivosti.

Potrebno je držati bar tri puta veće odstojanje između vozila da bi eventualno iznenadno zaustavljanje bilo bezbednije. Vozite u nižem stepenu prenosa nego što to činite kada je kolovoz suv, kako biste povećali efekat kočenja motorom.

Uvek kada su uslovi u vožnji pogoršani, posebno apelujemo na potrebu tolerancije među učesnicima u saobraćaju.

Budite kolegijalni i pokušajte da svojom vožnjom doprinesete što efikasnijem odvijanju saobraćaja. Osmeh i propuštanje vozača koji nije dobro procenio situaciju konstruktivnija je opcija od dugotrajnog trubljenja i neodmerenih reči od kojih će početi da magle stakla na vašem automobilu sa unutrašnje strane.

Kad smo već kod zamagljenih stakala, aktiviranje klima uređaja iako vam je uključeno grejanje najbrže će rešiti taj problem tokom vožnje. Ko nema klimu – grejanje, jelenska koža i molba putnicima da se pridruže u brisanju.

Najvažnije je da bezbedno stignete do odredišta, sve ostalo je manje važno. Srećan put.

Mi smo pre svega pešaci

Vozači, kada vidite da se pešaci kreću ulicom jer je trotoar pod snegom, usporite, oduzmite gas i osmotrite situaciju.

Pogledajte da li pešak može na vreme da se skloni sa (onoga što je ostalo od) kolovoza. Treba da znate da je gomila snega u koju čovek treba da uđe da bi vam se sklonio sa puta prilično nestabilna.

To je mešavina prljavštine, soli, leda i snega. Postoji mogućnost da će vaš sugrađanin izgubiti ravnotežu i pasti ispred vašeg automobila. Ako tek tada odlučite da oduzmete gas ili da prikočite, može biti kasno.

Osim toga, umotani u svoje šalove i kape, pešaci ne vide i ne čuju kao kada se šetaju u letnjoj garderobi. Moguće je da ni ne znaju da im se približavate jer su previše posvećeni hodanju. Imajte na umu da je zbog više slojeva odeće umanjena i pokretljivost pešaka.

Sa druge strane, pešaci, i vi ste učesnici u saobraćaju, budite svesni toga posebno kada hodate ulicom. Nemojte se po svaku cenu boriti za vaše pravo da se krećete kolovozom, vi ste na ulici više ugroženi od vozača automobila.

Samo, setite se ovoga i kada vi sednete za volan.

Za više informacija i saveta pročitajte i druge naše tekstove o vožnji u zimskim uslovima. U komentarima možete ostaviti vaše korisne savete i vaša iskustva.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)