Datum:

02.12.2013. 22:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 10908 pregleda

Svake godine u svetu i kod nas ukrade se veliki broj automobila. Statistički podaci govore da se samo u Beogradu dnevno ukrade 4-5 automobila. Iako to govori o padu broja ukradenih vozila u poređenju sa periodom od pre 15-20 godina, to ne znači da je vaše vozilo bezbedno “samo po sebi”.

U Srbiji postoji veliki broj organizovanih grupa koji se bavi krađom automobila, a na meti lopova su gotovo sve marke vozila, tako da se teško može govoriti o nekoj vrsti vozila kao omiljenoj meti kriminalaca. Stoga je veoma važno preduzeti sve mere kako bi se smanjila mogućnost da postanete njihova žrtva.

Evo nekoliko saveta kako da smanjite rizik od krađe:

1) Svaki automobil trebalo bi da ima alarm. Ovi uređaji dugo su prisutni na tržištu i pretrpeli su veliki broj unapređenja, ali su i dalje u najvećoj meri zastupljeni “klasični” alarmi, odnosno oni koji zvučnim i svetlosnim signalima upozoravaju na pokušaj krađe. U svetu, ali i kod nas, sve su popularniji tzv. “tihi” alarmi, koji šalju uzbunu na neki drugi uređaj (često je to i mobilni telefon). Na taj način eliminišete nepotrebnu buku, na koju su građani uglavnom i navikli pa često se događa da i ne obraćaju pažnju na upaljeni alaram. Ovi alarmi imaju i manu, jer prijemni uređaj mora biti u određenom radijusu od vozila, što opet nije problem ukoliko ste, recimo, parkirali automobil ispred zgrade.

2) Satelitsko praćenje vozila takođe je dobar način da zaštitite svoju imovinu na četiri točka. Ono nije način da sprečite krađu, ali olakšava posao policiju da uđe u trag lopovima. Kod ovih uređaja je važno da budu dobro skriveni, kako lopovi ne bi znali da je vozilo opremljeno ovim sistemom i na vreme da onesposobili.

3) Elektronski ključ deo je standardne opreme svakog iole novijeg automobila. On pomaže da se spreči neovlašćeno startovanje motora, pa jedini način da ostanete bez vašeg automobila jeste da ga neko odšlepa, za šta je mala verovatnoća. Trebalo bi da vodite računa da ne izgubite ove ključeve, jer jedino ovlašćeni prodavci i serviseri mogu napraviti novu kopiju.

4) Sprave koje rade na principu “klješta” ne pripadaju kategoriji visoke thenologije, ali pružaju visok stepen zaštite i predstavljaju prvenstveno faktor odvraćanja lopova, jer im za vozila sa ovom zaštitom treba više vremena, a pri tome se stvara i velika buka. Na ovaj način zaključava se upravljač, kočnica ili i jedno i drugo.

5) Poslednji, ali i najvažniji faktor je sam vozač. Ukoliko i dalje imate naviku da ne zaključavate automobil, ostavljate ključeve u njemu, ili čak ostavljate upaljeno vozilo dok “časkom” skoknete da kupite nešto u prodavnici, neće vam pomoći nikakva tehnologija, niti uređaji. Dakle, prvo sklonite pozivnice za lopove, pa pređite na ostale stepene zaštite.

Autor: Nikola Marinković, Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)