Datum:

18.10.2012. 16:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6649 pregleda

Ako nameravate da kupite polovan automobil na kredit verovatno vas zanima kakve uslove banke u Srbiji nude. Najteži deo je obići ih sve i napraviti razliku u ponudi. Kako se ne biste mučili mi smo to uradili za vas. U ovom tekstu dajemo vam kratak predlog uslova koje je potrebno ispuniti ukoliko želite da podignete dinarski kredit za auto kod nekih banaka.

Nije jednostavno napraviti paralelan pregled ponude dinarskih kredita za polovnjake jer se od banke do banke razlikuju uslovi. Evo najvažnijih stavki na koje je potrebno obratiti pažnju:

– minimalan i maksimalan iznos kredita,
– kolike su kamate u zavisnosti od visine kredita i sredstava obezbeđenja,
– minimalan i maksimalan rok otplate,
– obavezna sredstva obezbeđenja,
– odnos kreditne sposobnosti klijenta i roka otplate,
učešće,
– maksimalno opterećenje plate,
– povoljnosti ukoliko klijent prenese zaradu u banku od koje uzima kredit itd.

Neke banke ne kreditiraju kupovinu polovnih automobila od fizičkih lica, već samo iz salona, sa auto placeva i onih oduzetih od vozača koji više nisu mogli da plaćaju rate za kredit ili lizing.  

Pre donošenja konačne odluke o uzimanju kredita za automobil odlučite koji automobil želite da kupite ili makar okvirnu cenu željenog modela, kako biste znali koliki iznos da tražite od banke. Zatim kontaktirajte banke telefonom ili posetite njihove poslovnice – ponekad ovaj, naizgled jednostavan korak, može da oduzme mnogo vremena.  

Sledi upoređivanje uslova. Koja banka ne traži učešće, žirante i kasko osiguranje? Manja rata i duža otplata ili veća rata i kraća otplata? Koja banka ima najpovoljniju efektivnu kamatnu stopu? Da li prebaciti zaradu kod banke od koje uzimamo kredit? Hoće li starost automobila i željeni rok otplate uopšte ispuniti uslove banke po ovom pitanju? Ukoliko prilagodimo/promenimo neki od spornih uslova, hoće li se promeniti neki od drugih uslova i tako uticati na čitavu procenu isplativosti.

Izbor najpovoljnije ponude neće biti lak ni brz. Neki službenici banaka sa kojima ćete razgovarati daće vam jasna i konkretna objašnjenja, drugi će biti škrti na rečima, dok će treći pričati veoma brzo, preskačući pritom sa teme na temu i dajući vam toliko opcija da nećete stići da shvatite ili zapamtite ništa od ispričanog. Ne ustručavajte se stoga da pitate isto pitanje i po nekoliko puta, koliko god ono banalno delovalo.

Na osnovu sledeće dve tabele možete da steknete okvirnu sliku o uslovima za kreditiranje polovnih automobila vrednosti 500.000 i 1.000.000 dinara, uz rok otplate od tri, odnosno pet godina.

    *Napomena – Ovo su podaci do kojih smo došli kontaktirajući banke. Za konkretnu ponudu morate se lično obratiti nekoj od njih

Primer 1:

Primer 2:

Kratke preglede uslova u pojedinima bankama, uz primere, možete pogledati na sajtu Polovni automobili.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)