Datum:

11.10.2012. 22:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5724 pregleda

Otplaćujete kredit za polovan automobil a izgubili ste posao? Postoji način da se zaštitite od ovakvog scenarija.

Ekonomskoj krizi se još uvek ne nazire kraj a samim tim je i manje keša (ili ga uopšte nema) za kupovinu polovnog automobila. Zbog toga se mnogi odlučuju za kredite ali čak i oni sa velikom platom i sigurnim radnim mestom pre uzimanja zajma razmisle da li će biti u mogućnosti da ga isplaćuju u naredne tri-četiri godine. Međutim, postoji veoma zanimljivo rešenje – osiguranje kredita.

Kao i u svim drugim slučajevima osiguranik osiguravajućoj kući plaća „pokrivanje“ u slučaju nevolje. Nevolju u ovoj priči predstavljaju stalan gubitak posla (otkaz), privremena i trajna sprečenost za rad usled bolesti ili smrt.

Dakle, dobijete otkaz, što znači da više ne možete da otplaćujete kredit, ali banka vam ne oduzima automobil pošto osiguravajuća kuća nastavlja da plaća rate. Deluje previše lepo da bi bilo istinito?

Istinito je, ali uz određene uslove i cenu. Koliku? Zavisi od raznih faktora, kao što su visina kredita, rok otplate, vrsta kredita i slično. Ključno je da se u ova burna vremena mnogima isplati. Ukoliko razmišljate o uzimanju kredita razmotrite i opciju njegovog osiguranja. U svakoj banci kod koje se raspitujete o kreditu, zatražite uslove osiguranja, kako biste i njih uključili u konačnu računicu. Mnoge banke imaju ugovore sa određenim osiguravajućim kućama.

Obratite veliku pažnju na prateće uslove i ne zalećite se prilikom donošenja odluke. U nekim slučajevima, na primer, osiguravajuća kuća u slučaju da korisnik kredita ostane bez posla, pokriva plaćanje rata samo do šest meseci u kontinuitetu, a ukupno 12 rata tokom trajanja otplate. Dakle, ne nađete li posao u roku od šest meseci ili na drugi način ne prikupite novac za rate, banka će pokrenuti zaštitu svojih interesa (oduzimanje automobila, naplata rata od žiranta…).

Kod nekih osiguravajućih kuća osiguranje ne pokriva kredit u slučaju gubitka posla u prvih 60 dana od potpisivanja ugovora o kreditu. Dakle, saznate li da vam se sprema otkaz za manje od dva meseca (ili tri, u zavisnosti od uslova), uzimanjem kredita uz ovo osiguranje nećete prevariti sistem i dobiti automobil „za šaku dinara“.

Ukoliko se dogodi ono najgore, to jest, u slučaju smrti korisnika kredita, osiguravajuća kuća u potpunosti preuzima dug prema banci, što znači da su članovi porodice preminulog oslobođeni dugovanja.

Od čega može da se osigura korisnik kredita za kupovinu automobila?

Korisnik kredita može da bira koliko će novca da uloži u osiguranje u odnosu na pokriveni rizik. Neke osiguravajuće kuće nude pakete, pa korisnik kredita, na primer, može da se zaštiti od:

  •  Bolovanja, nezaposlenosti
  •  Smrti usled nezgode, invaliditeta usled nezgode
  •  Smrti usled nezgode, invaliditeta usled nezgode, bolovanja
  •  Smrti usled nezgode, invaliditeta usled nezgode, bolovanja, nezaposlenosti

Kada ne možete da uzmete osiguranje?

Postoje i razna ograničenja koja onemogućavaju određene osobe da uzmu ovu vrstu osiguranja kredita, kao što su zaposlenost u STR (samostalna trgovinska radnja), SZR (samostalna zanatska radnja) i drugim preduzetničkim firmama ili rodbinska povezanost poslodavca i osiguranika. Osiguravajuće kuće imaju i maksimalan iznos osigurane sume – na primer, 10.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti na dan zaključenja ugovora).

Pod pojmom nezaposlenosti se podrazumeva da osiguranik nije u stalnom radnom odnosu, dakle nije angažovan na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o delu, ugovora o zastupanju i posredovanju i slično, ne bavi se honorarnim ili samostalnim poslom, kao i da ne ostvaruje prihode od rente na osnovu ugovora o zakupu i slično. Ukoliko osiguranik prekrši neki od navedenih uslova, osiguravajuća kuća može da raskine ugovor.

Osiguranje pokriva i trajni invaliditet uz gubitak radne sposobnosti od 50% ili 60% i više, nastao kao posledica nesrećnog slučaja ili teže bolesti. Dok ste zdravi i radno sposobni, 10% razlike ne deluje značajno, ali ukoliko dođe do najgoreg, može biti presudno.

Netačni podaci vode raskidu ugovora

Vlasnik automobila, to jest, korisnik kredita i osiguranik, u obavezi je da osiguravajućoj kući pismeno prijavi sve okolnosti značajne za ocenu rizika koje su mu poznate. Ukoliko je dao netačnu ili nepotpunu prijavu, osiguravajuća kuća može u roku od mesec dana od dana kada je saznala za netačnost ili nepotpunost prijave da raskine ugovor ili da predloži veću cenu osiguranja, u skladu s većim rizikom. Ukoliko se osigurani slučaj dogodi pre nego što osiguravajuća kuća zapazi nepotpunost prijave ili posle toga, ali pre raskida ugovora, naknada se smanjuje u srazmeri između stope plaćenih premija i stope premija koje bi trebalo platiti prema stvarnom riziku.

Koliko osiguranje kredita za polovni automobil košta?

Plaćanje može da se obavi odjednom ili na rate, mesečno, na svaka tri meseca ili po dogovoru. Ako se dogodi osigurani slučaj, a korisnik osiguranja kasni sa plaćanjem, osiguravajuća kuća ima pravo da od nadoknade iz osiguranja odbije neplaćene rate. Što se tiče cene, već smo rekli da ona zavisi od raznih faktora. Na primer, za kredit od 500.000 dinara, sa rokom otplate od 36 meseci i ratom od 17.566 dinara, sa osiguranjem koje pokriva samo bolovanje i nezaposlenost, premija osiguranja biće 22.325 dinara. Ukoliko želite da se zaštitite i od smrti usled nezgode i invaliditeta usled nezgode, premija će biti 27.879 dinara.

Izvor: Polovni automobili

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)