Datum:

06.02.2012. 16:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 8963 pregleda

Noćne temperature negde dostižu i 20. podeok ispod nule pa nije retka situacija da automobil ujutro teško ili uopšte ne pali. Automehaničari savetuju obavezno sipanje aditiva u rezervoar, zaštitu akumulatora stiroporom i skreću pažnju da paljenje uz pomoć kablova kod novijih automobila ne pomaže, posebno ako je akumulator skroz prazan.

– Već dva dana mi stoji automoibl u dvorištu. Zvao sam komšiju koji je došao sa nekim kablovima kupljenim u neproverenoj prodavnici. Nismo uspeli. Gurali smo drugar i ja, takođe nije uspelo – kaže Saša Tomanović iz Pinosave.

Ko ne želi sličan scenario na vreme mora da se pripremi. Prvi korak je odlazak do benzinske pumpe i kupovina aditiva za gorivo. Kako problem sa paljenjem u zimskim mesecima obično imaju stari dizel motori, vozačima takvih automobila savetuje se i dodatna zaštita akumulatora koja ne mora da se kupuje.

– Obavezno sipati aditiv u gorivo protiv zamrzavanja. Cena se kreće od 500 do 1.000 dinara u zavisnosti od proizvođača. Tečnost se sipa u rezervoar i preventiva je od zamrzavanja, mada motori na euro dizel nemaju taj problem. Takođe nije zgoreg “ušuškati” i tako zaštititi akumulator stiroporom – kaže automenahičar Saša Riznić.

Probleme sa paljenjem i na -15 neće imati automobili kojima su grejači ispravni, kod kojih akumulator pre toga nije bio nekoliko puta ispražnjen pa dopunjavan punjačem i slično. Takođe, važno je i da filter goriva bude čist.

“Okrenete ključ, sačekate da se ugasi grejač i tada zaverglate”, još jedan je od saveta za paljenje zimi. Takođe, nije na odmet da, kad upalite automobil, ostavite da radi u mestu barem 30 sekundi.

– Ne treba forsirati motor dok se ne postigne radna temperatura. Dok ne dostigne temperaturu od 90 stepeni automobil treba voziti lagano sa najviše 2.500 obrtaja jer se tako štedi i motor i turbina, donekle i gorivo – kaže profesionalni vozač Dejan Maksimović.

Najveći problem kod dizel goriva je što sadrži parafin koji se steže na niskim temperaturama što dizel (D2) pretvara u polusmrznutu kašu. Evrodizel je očišćen od parafina, a ostale njegove komponente ne smrzavaju, tako da sa njim nema bojazni da će se zgusnuti.

Do takvog saznanja vozači mogu da dođu i bez velike mudrosti. Ko ne veruje neka izvede dobro poznati test: u jednu plastičnu bočicu sipa malo dizela D2, a u drugu malo evrodizela i ostavi nekoliko dana u zamrzivaču.

Iskusni će savetovati i to da se rezervar tokom zime drži uvek na više od pola, pošto se time ostavlja manje prostora za kondenzaciju a samim tim i manje vode u rezervoaru. Osim toga, svaki automehaničar može okvirno da kaže do koje temperature je neki motor zaštićen i bezbedan od zamrzavanja. To se radi tako što se proveri koliko je zgusnuta tečnost protiv zamrzavanja i kolika je temperatura te tečnosti (mešavina destilovane vode i antifriza).

Preporučuje se da ona bude između -25 i -30 stepeni.

„Buster” je skup, ali rešava probleme

Paljenje kablovima se ne preporučuje ukoliko je akumulator ispražnjen. Takođe većina automehaničarskih radnji poseduje spravu koja se zove “buster” a koji se potpuno identično povezuje na akumulator kao i u slučaju kada se pali preko kablova sa drugim automobilom. Takođe, većina automehaničara uslugu paljenja “busterom” neće naplatiti stalnim mušterijama. Polovan “buster” može se pronaći za oko 400 evra.

Autor: Goran Svilar, Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)