Datum:

06.12.2018. 12:05

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Već 1. novembra ste postavili zimske gume na svoj automobil kao prvi korak u pripremi za predstojeće hladne dane. Ali na ovim prostorima, potrebno je učiniti mnogo više kako biste produžili životni vek svog automobila, posebno ako nemate garažu u kojoj možete da ga zaštitite od vremenskih nepogoda. Stoga smo za vas pripremili listu delova koji se najčešće kvare i o kojima je potrebno da povedete više računa u najhladnijem periodu.

Čišćenje

Koliko vam se samo puta desilo da ustajete i po pola sata ranije jer ste spremi na činjenicu da ćete morati da skidate led i mraz sa prozora i šoferke? Na žalost, ukoliko vam se auto nalazi na nenatkrivenom parkingu, ovaj deo je neizbežan, ali je moguće ubrzati proces ako se adekvatno pripremite.

Spoljašnjost

Najbitnije je da odmah upalite automobil kako biste ga zagrejali i doprineli lakšem otapanju leda. Takođe je važno da tokom zime imate pri ruci i kompletnu opremu za čišćenje – strugač leda, metlicu, četkicu, pa čak i manju lopatu ako bude potrebno očistiti i sneg pored automobila, a sve ovo možete pronaći online u Auto sportu.

Takođe, ako primetite tokom vožnje da čistači samo zamazuju stakla, to znači da ćete morati da ih zamenite. Čak i najkvalitetniji brisači gube na efektivnosti posle 6 meseci upotrebe, a ako želite što više da im produžite vek trajanja potrudite se da promenite gumu koja se nalazi na brisačima barem dva puta godisnje.

S vremena na vreme obratite pažnju i na količinu vazduha u gumama jer se pritisak smanjuje na minusima.

Unutrašnjost

Zbog prekomerne količine kiše, snega i bljuzgavice, podovi u automobilu će zasigurno biti mnogo prljaviji nego inače. Kako biste smanjili količiinu ribanja i usisavanja, postarajte se da su podmetači uvek ispod nogu vozača ili ostalih putnika.

Zbog hladnoće ćete verovatno odmah paliti grejanje i mnogo manje luftirati, pa je bitno učiniti sve što je u vašoj moći da održite vazduh u automobilu svežim. Ne zaboravite da redovno iznosite smeće, pogotovo ako imate običaj da ostavljate kese sa hranom. Smanjite pušenje u automobilu, ili se pak odlučite na cigarete bez duvanskog dima, pa tako nećete morati da držite otvorene prozore kako biste provetravali i tresli pepeo.

Baterija

Na niskim temperaturama opada i snaga baterije koja vam se nalazi u automobilu. Kako biste prverili stanje, otklonite plastične poklopce na bateriji i proverite nivo tečnosti, jer se može desiti da bude nizak zbog hladnoće, te je u tom slučaju potrebno dodati destilovane vode.

Pred zimu je izuzetno poželjno testirati bateriju u obližnoj automehaničarskoj radinionici ili auto servisu, gde će vam (ukoliko za tim biti poterbe) napuniti bateriju, ili pak naznačiti da je potrebno uzeti novu.

Ulje i antifriz

Hladno vreme utiče loše i na motor automobila. Ulje se lakše zgušnjava na niskim temperaturama, zbog čega je mnogo teže upaliti automobil te je dobro promeniti ulje pred zimsku sezonu. Pored toga je korisno zameniti i filter kako bi se osigurao najbolji mogući protok do motora.

Kada je u pitanju rashladna tečnost, potrudite se da se uvek sastoji od 50% vode i 50% antifriza, jer ćete tako sprečiti zamrzavanje tečnosti na temperaturama ispod nule.

 

Na kakve ste vi probleme najčešće nailazili prethodnih zima? Podelite svoja iskustva i pomozite mladim vozačima da steknu iskustva koja će im pomoći da prezime van garaže.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)