Datum:

23.10.2016. 23:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Vraćate se posle napornog radnog dana kući svojim automobilom, ali su se crvena svetla na semaforima urotila da vam dodatno zagorčaju život. Dok čekate da se promeni signal i nastavite vožnju, zamišljate kako bi izgledalo kad bi vas na semaforu uvek dočekivalo zeleno.

Mnogi proizvođači automobila i kompanije već sada rade na tome da izbegavanje crvenog signala u budućnosti postane realnost. Među njima je i Ford koji razvija sistem kako bi omogućio vozačima da, što je češće moguće, “hvataju” zeleno na semaforu.

Reč je o tehnologiji koja prikuplja informacije trenutnoj situaciji u saobraćaju, kretanju i brzini drugih automobila ispred vozila i semaforskoj signalizaciji na ruti kojom se vozač kreće. Nakon prikupljenih informacija, kompjuter izračunava kojom brzinom automobil treba da se kreće da bi ga na sledećem semaforu dočekalo zeleno svetlo, kako bi mogao da nastavi vožnju bez zaustavljanja.

Preduslov za implementaciju ove tehnologije je da su automobili međusobno povezani preko Interneta i da razmenjuju informacije.

“Nema ništa gore nego kada vas na kraju dugačkog radnog dana na povrtaku kući sačeka crveno svetlo, jedno za drugim, pa ste primorani da se svaki čas zaustavljate na raskrsnicama”, kaže Kristijan Res, zadužen za razvoj tehnologija koje su od pomoći vozaču, u okviru Fordovog razvojno-istraživačkog odeljenja.

On objašnjava da, osim smanjenja stresa kod vozača, tehnologija za izbegavanje crvenog signala na semaforima omogućava i bolji protok saobraćaja u gradovima, smanjenje gužvi, nižu potrošnju goriva i smanjenje zagađenja vazduha.

Istraživanje koje je sproveo Ford u Velikoj Britaniji, pokazuje da vozači u toj zemlji u proseku svake godine provedu ukupno dva dana za volanom čekajući na semaforu. Nova tehnologija trebalo bi da značajno smanji vreme čekanja, ali Ford za sada nije saopštio kada bi ona mogla da bude primenjena u serijskim modelima ovog proizvođača.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)