Datum:

14.04.2014. 16:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4161 pregleda

Automobili su oduvek davali mašti dizajnera dovoljno materijala da u praksi prikažu sve ono što su mislili da će neka buduća vremena doneti.

Brzina i opasnost koji su dolazili sa njima gurali su u napredak ne samo izgled, već i tehnologiju, ali i neke modne trendove. Sve skupa, trkački automobili bili su i ostali inspiracija automobilskim diazjnerima i njihovi najveći izazovi. Uz dizajnere stasavale su i generacije inženjera, koji su iznova obarali stare i postavljali nove rekorde.

Veliki deo inovacija iz sveta sportskog automobilizma preneo se na fabričke trake, pa danas milioni vozača širom sveta uživaju u blagodetima tehnologija prvobitno primenjenih na trkačkim stazama.

Jedan od tipičnih primera za to je aerodinamika. Takođe, bezbednosne karakteristike putničkih vozila konstantno se usavršavaju tokom godina zahvaljujući iskustvima sa trkačkih bolida.

Ipak, automobilski dizajneri i inženjeri ne staju. Oni i dalje rade na razvoju, eksperimentišući sa laganim materijalima, alternativnim gorivima i novim pogonskim sistemima.

Najbolji primeri mogli su se videti na ovogodišnjem “L.A. Auto Show Design Challenge”. Ova međunarodna konferencija dizajnera ima za cilj promociju inovacija i ideja koje pokreću automobilski svet.

Tom prilikom mogle su se videti brojne inovacije, od one koju je predstavio “Audi”, a koja predviđa trke kroz tunele, gde automobili krećući se zidovima mogu prestizati konkurente.

“Mazda” je predstavila seriju trkačkih automobila sa elektro pogonom, dok je “Honda” pobrala simpatije idejom trke oko sveta za 24 sata.

Ujedno, proizvođači su predstavili i nove materijale uz pomoć kojih planiraju da naprave novi korak u proizvodnji trkačkih automobila.

Sve ovo trebalo bi dovesti do toga da trkački automobili za desetak godina izgledaju potpuno drugačije od današnjih.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)