Datum:

24.11.2015. 22:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 3032 pregleda

Bahati vozači koji u tržnim centrima svoje automobile parkiraju tamo gde im nije mesto, mogli bi da se iznenade kada se vrate iz šopinga i ne zateknu ih gde su ih ostavili. Možda klasičan “pauk” ne može da im priđe, ali maleni roboti koje su razvili evropski naučnici u okviru projekta AVERT ukloniće nepropisno parkirana vozila i sa naizgled nepristupačnih mesta.

Robotizovani automobili pojaviće se na putevima širom sveta u bliskoj budućnosti, a po svemu sudeći prethodiće im roboti konstruisani za pomeranje nepropisno parkiranih vozila i automobila u kvaru.

Tim naučnika okupljen oko projekta AVERT (Autonomous Vehicle Emergency Recovery Tool) napravio je robote koji se podvlače pod parkirano vozilo, okružuju točkove i dejstvom sile na pneumatike podižu automobil da bi ga zatim pomoću malih valjaka “otkotrljali” u željenom pravcu.

Projekat AVERT započeo je 2012, a u martu 2015. testiran je prototip. Prema tvrdnjama njegovih konstruktora, sistem bi trebalo da bude spreman za proizvodnju 2016. godine.

Očekuje se da će korisnici biti službe i firme koje su zadužene za uklanjanje nepropisno parkiranih automobila sa mesta koja su nepristupačna klasičnim “paucima” ili šlep vozilima.

Roboti će pomeriti parkirano vozilo onoliko koliko je neophodno a dalje transport preuzima običan “pauk”.

Od ove tehnologije, korist bi mogle da imaju i specijalne antiterorističke snage kad je potrebno pomeriti automobil za koji se sumnja da se u njemu nalazi eksploziv.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)