Datum:

19.04.2020. 9:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Uvođenje vanrednog stanja i epidemija koronavirusa u velikoj meri su uticali i na tržište automobila u Srbiji. Čak dve trećine kupaca je zbog novonastale situacije odložilo planiranu kupovinu, dok je čak 81 odsto trgovaca navelo da nije prodalo nijedan automobil od uvođenja vanrednog stanja, pokazuje najnovije istraživanje.

Ovo su rezultati aknete koju je sajt Polovni automobili sproveo između 3. i 10. aprila među 3.097 registovanih korisnika koji su naveli da su planirali kupovinu automobila i 301 trgovca automobilima (auto-placevi i dileri).

Kupovina odložena, smanjuju budžete

Samo 13,7% anketiranih navelo je da je definitivno odustalo od kupovine, dok je čak dve trećine reklo da je kupovinu odložilo i to:

• 44% da je kupovinu odložilo dok sve ovo ne prođe

• 22,1% da je kupovinu odložilo, ali da će ako se pojavi dobra prilika ipak kupiti automobil

Među onima koji su odložili kupovinu, skoro polovina je rekla da su to učinili jer čekaju da vide razvoj situacije,  dok 19% očekuje pad cena.

Nije mali broj onih koji su kupovinu odložili zbog nemogućnosti da se overi ugovor i izvrši prenos vlasništva (11,9%). Njih 11,8 % je kupovnu odložilo jer su im smanjene zarada, a da su kupovnu odložili zbog moguće zaraze navelo je 8,1% ispitanika.

I koliko god bilo ohrabrujuće to što je naveći broj kupaca naveo da je samo odložilo kupovinu, sa druge strane, skoro polovina njih se izjasnila da će planirani budžet za kupovinu automobila smanjiti između 20% i 50%, a 29% da će ga smanjita za 20%.

Kada je reč o cenama, velika većina anketiranih smatra da cene automobila neće pasti ili će taj pad biti privremen, odnosno da će se cene vratiti na prethodni nivo nakon ukidanja vanrednog stanja.

Očekuje se pad prodaje, tražiće se jeftiniji automobili

Među onima koji se bave trgovinom automobila, gotovo svi su naveli da se zbog novonastale situacije već oseća negativan uticaj na tržište. Prodaja automobila je drastično smanjena ili je čak uopšte nema, a kao glavni razlog pada poslovanja, njih 91,4%, navodi veoma smanjeno interesovanje kupaca za kupovinu automobila.

Takođe, više od polovine prodavaca (51,5%) je navelo i da je prodaja, pored smanjene potražnje, pala i zbog otežane registracije i prepisa vozila.

Čak 81,4% anketiranih prodavaca od uvođenja vanrednog stanja nije prodalo nijedan automobil, 17,6% između jednog i tri, a 1% njih je navelo da je uspelo da proda četiri do pet automobila.

Kada govorimo o uticaju vanrednog stanja na celokupno tržište automobila, samo 6% ispitanih ne očekuje da će u 2020. godini imati pad prodaje. Gotovo polovina očekuje da će ovu godinu, u odnosu na prošlu, završiti sa padom prodaje od preko 50%.

Kad je reč o onome šta će se dešavati na tržištu nakon vanrednog stanja, slična su očekivanja i predviđanja prodavaca i kupaca.

Najveći je broj onih koji očekuju da će nakon ukidanja vanrednog stanja tražnja za kupovinom automobila biti veoma smanjena, kao i da će se tražiti jeftiniji automobili.

Prodavci automobila smatraju i da bi država mogla da pomogne određenim merama. Za početak, da se ubrza i pojednostavi procedura za registraciju vozila (da se dozvoli da jednom nedeljno rade notari i ostale službe).

Takođe, predlaže se i da država smanji trenutne dažbine koje se plaćaju prilikom uvoza automobila, kao i odloženo plaćanje PDV-a prilikom uvoza. Jedan od predloga je i da godinu dana bude besplatan AMSS pregled vozila za firme uvoznike.

Predlaže se i da se država, u saradnji sa bankama, građanima obezbedi povoljnije kredite sa družim rokom otplate za kupovinu automobila.

(Foto: Polovni automobili

Izvor: B92

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)