Datum:

01.10.2017. 23:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Britanski proizvođač usisivača i drugih kućnih električnih uređaja, Dyson, objavio je da radi na sopstvenom automobilu na električni pogon.

Osnivač kompanije, Džejms Dajson, saopštio je ovu vest u poruci zaposlenima, u kojoj piše da će 2020. lansirati automobil na struju.

“Želim da ovo čujete direktno od mene: kompanija Dyson počela je razvoj električnog automobila koji energiju dobija od baterija i koji će biti predstavljen 2020. godine”, stoji u pismu upućenom zaposlenima.

Kompanija inače radi na električnom vozilu od 2015, a trenutno je u ovaj projekat uključeno 400 inženjera. Dajson u pismu navodi da je najpre imao ideju da napravi filtere koji će sprečiti ispuštanje u atmosferu štetnih čestica koji nastaju kao produkt sagorevanja u dizel motorima.

Ipak, nakon nekoliko godina rada, projekat je okončan bez uspeha. Tada je zaključio da je bolje da se problem štetnih gasova rešava na drugom mestu – u samom motoru, koji će biti električni.

Kako je najavljeno, Dyson automobil biće postavljen na neku od već postojećih mehaničkih platformi, koja će biti prilagođena za potrebe njihovog modela, dok će tehnologija pogonskih baterija biti razvijena u okviru same kompanije.

U projekat električnog automobila, Dyson će uložiti 2 milijarde funti (oko 2,3 milijarde evra).

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)