Datum:

09.08.2020. 21:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kompanija u vlasništvu General Motors (GM) Kadilak predstavila je svoj prvi model višenamenskog (SUV) električnog automobila, sa obećanjem da će oteti deo tržišta glavnom, takođe američkom konkurentu u tom sektoru, pionirskoj kompaniji Tesla, koja zasad prednjači u svetu.

Kadilak Lirik (Lyriq), SUV srednje veličine, čija će prodaja početi u Kini, a u SAD stići tek krajem 2022. godine, moći će da pređe više od 480 kilometara s jednim punjenjem baterija. Biće u konfiguracijama sa zadnjim pogonom i s pogonom na sva četiri točka (AWD), elegantnog izgleda, s vrhunskom unutrašnjošću, internet vezama, sa neuobičajeno velikim, od čak 33 inča (83 santimetra) ekranom osetljivim na dodir i početnom cenom nešto manjom od 75.000 dolara (63.000 evra).

GM je “Lirik” samo u izložbenoj, a ne i u verziji za proizvodnju, predstavio u četvrtak uveče u Detroitu. Direktori su rekli da su sigurni da će uspeti tamo gde do sada nisu uspeli Jaguarov model “I-Pace” i Audijev “E-tron”.

“Lirik” je direktan konkurent Teslinom malom SUV “Model Y”, koji startuje od nešto manje od 50.000 dolara (42.000 evra). “Lirik” bi mogao da privuče i klijente zainteresovane za druge modele Tesle.

GM još neće da objavi tačan domet i cenu svog SUV, niti želi da kaže da li će “Lirik” postići ili premašiti domet Teslinog “Modela Y” od 316 milja (508 kilometara) s jednim punjenjem baterija ili njegovo ubrzanje od nule do 60 milja na sat (96,2 kilometra na sat) za svega 3,5 sekunde.

“Model Y” dostiže cenu od 60.000 dolara (50.000 evra), kada mu se dodaju elementarne opcije.

Međutim, rukovodioci GM kažu da su “Lirikove” prednosti što je od početka projektovan isključivo kao električno vozilo, sa uravnoteženom raspodelom težine napred-pozadi, što ukazuje na dobru upravljivost, posebno u krivinama. Obećali su i oštra ubrzanja, zahvaljujući najnovijoj generaciji hemijskih rešenja nikl-kobalt-mangan-aluminijumskih baterija.

Lirik će moći da sam sebe parkira u svim konfiguracijama parking-mesta i to bez vozača u vozilu, slično tehnologiji koju nudi Tesla.

Takođe, ima mogućnost brzog punjenja baterija, ali vreme punjenja nije objavljeno.

Jaguarov “I-Pace” i Audijev “E-tron” zaostaju za Teslinim “Modelom Y” po dometu. “I-Pace” može da s punim baterijama pređe 234 milje (375 kilometara), a SUV “E-tron” 222 milje (357 kilometara).

Izvršna analitičarka firme “Cox Automotive” Mišel Krebs rekla je da je domet veći od 300 milja (480 kilometara) važan kupcima, koji u anketama i dalje govore da strahuju da bi mogli ostati nasred puta ako se isprazne baterije električnog vozila.

Potencijalni kupci u SAD su uzdržani i jer ne znaju gde bi van svojih kuća mogli da pune baterije vozila, ali dok “Lirik” ne stigne u prodaju, mreža stanica za punjenje trebalo da bude znatno bolja, rekla je Krebs.

Ipak, velika prednost Tesle u odnosu na konkurente je što ima i svoju svetsku mrežu stanica za punjenje.

Kadilak ispunjava sve tehničke kriterijume za nadmetanje s Teslom, ali ne može da nadmaši simbolički značaj te marke i mističnu privlačnost njenog suvlasnika i izvršnog direktora Ilona Maska, koji vodi i kompaniju “SpaceX” za svemirske letove, rekla je Krebs.

“Ljudi kupuju Teslu jer je to Tesla”, rekla je ona i dodala da je “Tesla neverovatno dobro izgradio svoj brend: bez reklame i marketinga, a izazivajući samo čisti entuzijazam kupaca”.

Da bi napredovao, “Kadilak” će morati da promeni način prodaje električnih vozila i ponudi veoma dugotrajne test-vožnje i to svuda gde ih i kada ih požele kupci, pre svega da im se automobili dovezu kući, a ne samo da moraju na probu u auto-salonima, rekla je ona.

Fotografije novog “kadilaka” su objavljene na sajtu internet-magazina “Verge”.

(Foto: Tanjug/GM via AP)

Izvor: N1

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)