Datum:

16.11.2010. 14:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7046 pregleda

Ukoliko ne produže vozačku dozvolu na vreme, vozačima preti kazna i do 30.000 uz zabranu upravljanja vozilom tri meseca. Pored kazne, smeše vam se i dva kaznena poena.

Kad saobraćajna policija zaustavi vozača kome vozačka dozvola ne važi već šest meseci, vozač plaća kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, a dobija i dva kaznena poena. Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisana je i kazna od 15.000 do 30.000 dinara (plus pet kaznenih poena) ukoliko je vozačka dozvola nevažeća duže od šest meseci, piše “Blic”.

Da bi izbegli neprijatnosti sa policijom i dodatno trošenje novca, vozačima se preporučuje da još pre isteka dozvole (nedelju dana, mesec ili dva) odu do policijske stanice i produže njeno važenje. Procedura je u nekim slučajevima kratka, sve se završi za nekoliko dana, ali vrlo lako može i da se oduži. Koliko će sve trajati, zavisi samo od jedne stvari. Ukoliko je vozačeva dozvola izdata od beogradske policije, ta procedura trajaće svega nekoliko dana uz, naravno, uslov da isprava prethodno izdata od beogradske Uprave saobraćajne policije.

“Za vozače koji su položili vozački ispit u nekom drugom gradu procedura je duža iz razloga što je neophodno upisati ih u evidenciju beogradskih vozača. Procedura je duža zbog toga što je naš posao da tražimo dosije vozača od policije koja radi u gradu gde je on položio ispit i gde mu je prethodno izdata dozvola. To sve traje oko tri nedelje”, rekli su za “Blic” u saobraćajnoj policiji. Ista praksa važi i u drugim gradovima.

Zahtev za produžetak važenja vozačke dozvole moguće je podneti u stanici policije u Ljermontovljevoj ulici svakog radnog dana do 19 sati. Za produženje dozvole potrebno je priložiti popunjen obrazac koji se dobija u policijskoj stanici, vozačku dozvolu, važeću ličnu kartu i lekarsko uverenje. Lekarsko uverenje potrebno je vozačima kojima je vozačka dozvola izdata na period manji od 10 godina i čija je važnost praktično bila ograničena nekim lekarskim uverenjem od ranije (slabiji vid i slično).

Takođe, uz plaćenu taksu u iznosu od 580 dinara sve to treba predati na šalterima u Ljermontovljevoj ulici.

Ukoliko policija zaustavi vozača kome je istekla saobraćajna dozvola, automatski ga isključuje iz saobraćaja.

Ovaj prekršaj sankcioniše se odredbama starog Zakona o bezbednosti saobraćaja jer novi pravilnik o registraciji stupa na snagu početkom sledeće godine. Kazna za taj prekršaj iznosi od 5.000 do 25.000 dinara.

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)