Datum:

19.06.2014. 22:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 26964 pregleda

“Na kružnom toku izaberite drugi izlaz“ – reče ženski glas sa navigacije. Burna reakcija vozača –„Molim? Pa kako kad ovde nema kružnog toka?!“ E, to se dešava sa starim navigacijama, a vremenom i mape zastare pa je neophodno znati kada zapravo zastarevaju navigacioni uređaji.

Koliko često treba ažurirati mape na navigacionim uređajima?

Nove mape izlaze svakog kvartala, ipak, dovoljno ih je jednom godišnje ažurirati, jer, budimo realni, novi putevi i ulice u Evropi ne niču baš preko noći. Važno: Neki proizvođači omogućavaju stalno besplatno ažuriranje mapa, ukoliko se u roku od 30 dana nakon kupovine registrujete na njihovoj internet stranici.

Koliko koštaju nove digitalne mape?

Zavisno od provajdera, mape za evropske zemlje kreću se između 50 i 100 evra. Neki proizvođači navigacionih uređaja i mapa dozvoljavaju stalno ažuriranje čak i za stare uređaje koji su kupljeni odavno. Da li vredi nabavljati novi softver za navigaciju staru tri-četiri godine? Ne, oni koji često putuju i redovno koriste navigaciju, treba da uzimaju novi softver samo za uređaje stare do dve godine.

Inače, ako je navigacija starija od dve, tri godine, mnogo je bolje kupiti novi navigacioni sistem sa kompletno novom tehnologijom.
 
Koliko koštaju novi uređaji za navigaciju?

One koje nude besplatno doživotno ažuriranje mapa kreću se od oko 200 evra. Navigacioni programi za mobilne telefone su najčešće besplatni, ali takvi traže stalni pristup internetu pa su, za mnoge, neupotrebljivi u inostranstvu. Takođe, u nekim zemljama u inostranstvu je dostupna i usluga koja pruža informacije o gužvama u realnom vremenu, a naplaćuje oko 20 evra godišnje.

Stara navigacija i dalje dobro navodi, zašto bi kupovali drugu?

Iako stara navigacija dobro radi, ipak njena memorija često nije dovoljna za veću količinu novih podataka. Takođe, na starim navigacionim sistemima ne možete koristiti savremene usluge poput informacija o stanju na putevima u realnom vremenu ili druge „lajv“ usluge, poput vremenske prognoze i tome slično.

Šta da radimo sa starim navigacionim uređajima?

Dobro očuvane i funkcionalne navigacije uvek možete prodati. Na aukcijskim sajtovima cene za starije polovne se kreću između 20 i 30 evra. Najčešće ih kupuju ljudi koji ne voze mnogo i retko koriste GPS sisteme. Dakle, ili to, ili možete da ih bacite, odnosno reciklirate.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)