Datum:

31.05.2019. 14:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Bilo da tražite dobar model automobila ili povoljnu cenu, najbolje je rezervisati automobil unapred. I pripazite, ne mora da znači da je najjeftinija ponuda najbolja. Evo nekih manjih ili većih predloga i saveta.

Kada bi trebalo iznajmiti auto? Koje su to najbolje cene usluga?

“Rent a car” agencije svoje poslovanje usklađuju sa vremenom putovanja, vremenom odmora i praznika. Postoje vremenski okviri koji nam mogu pomoći da odlučimo kako i kada je najbolje rezervisati najam automobila po najjeftinijoj ceni.

Decembar i januar: prema podacima Zavoda za statistiku, cene iznajmljivanja su najniže tokom ova dva meseca. Najviši prosečni troškovi iznajmljivanja su tokom jula i avgusta, što je očekivano, u vreme odmora i putovanja.

Ne bi bilo loše rezervisati vozilo dve nedelje unapred

Podaci iz stranih turističkih agencija otkrivaju da u većini slučajeva možete uštedeti najviše novca na iznajmljivanje automobila ako rezervišete bar dve nedelje unapred. Tako je u razvijenim delovima sveta, u Majamiju, na Floridi, u Njujorku, Sijetlu, Vašingtonu, Los Anđelesu i u ostalim milionskim gradovima Amerike.

Ako rezervišete najam automobila unapred, na raspolaganju vam je veliki izbor automobila. Imajte na umu da ako zakasnite na rezervisano vreme, “Rent a car” ima pravo da vaše vozilo iznajmi nekom drugom, a možda ćete onda morati odabrati drugi, slabiji model. Većina kompanija zadržaće vozilo samo određeno vreme nakon zakazanog vremena za preuzimanje.

Na primer, pravila velike “Rent a car” agencije “Hertz Car” je- ako ste zakasnili da pokupite auto, a ranije ste rezervisali, ona ostaju još dva sata nakon vremena preuzimanja (ukoliko se radi o “Rent a car” šalterima na aerodromu ili na glavnim železničkim stanicama) i jedan sat nakon vremena preuzimanja za lokacije koje nisu u vazdušnim lukama / železničkim stanicama.

Sa druge strane, domaće agencije poput “Infinity Rent a car agencije u Beogradu” nude uslugu iznajmljivanja automobila sa vozačem koji je ceo dan dostupan korisniku usluge, pa logično da se ovakva usluga treba unapred rezervisati.

Vikend cene

Neke velike “Rent a car” kompanije imaju takvu politiku poslovanja da daju velike popuste tokom svakog vikenda. Na primer, u velikim agencijama najam kombija i putničkih automobila tokom radnog dana koštaju od 50 do 75 dolara na dan, dok za iznajmljivanje istih vozila tokom vikenda, cene padaju na 20 do 30 dolara na dan.

Neke kompanije u Evropi, poput “Enterprise Rent-A-Car”, od petka popodne do nedelje uveče imaju u ponudi najam automobila sa  početnom cenom od 9,99 dolara po danu, ako iznajmljujete automobil baš od petka do ponedjeljka.

Subota je, prema nekim analizama koje nedavno spreoveo CBS News, najbolji dan za iznajmljivanje automobila; i da naglasimo, uvek treba dobro pogledati koje agencije daju popust vikendima.

Kad rentirate auto, gledajte da izbegnete blizinu vazdušnih luka (ako je moguće)

Prema časopisu “Time”, najbolje ponude za iznajmljivanje automobila nalaze se van aerodromskog prostora. Ne radi se samo o tome da su tu cene najviše (obično i jesu, jer zaista veliki broj ljudi  koji lete i menjaju letove moraju iznajmiti auto veoma brzo i često neće tražiti dalje od najbližeg šaltera “Rent a car” agencije u holu aerodroma), ali i zbog dodatnih poreza i naknada koje “Rent a car” kompanije u vazdušnim lukama uvek uračunaju.

Da biste uštedeli novac, pokušajte da rezervišete auto na nekoj lokaciji u blizini aerodroma ili na nekoj lokaciji u blizini. Često je jeftinije uzeti taksi od aerodroma do najbliže “Rent a car” agencije koja se nalazi nekad i više kilometara dalje odatle.

Rezervišite vozilo direktno sa web sajta kompanije za iznajmljivanje automobila

Ovaj način rezervacije je uvek jeftiniji. Kad se pogledaju cene na web stranicama agencija, upadljivo je da su one iste kako na sajtu tako i na licu mesta u agenciji – bilo kao trenutna dnevna cena ili kao posebna reklama na web stranici.

Na početnim stranicama kompanije često ćete pronaći i dodatne kupone i šifre popusta. Ako nazovete određenu firmu za iznajmljivanje vozila, dobićete najbolje cene zato što su mnoge kompanije franšizne kompanije, a svaka franšiza će imati svoje stope, ponude i popuste.

Koje su to situacije kada treba iznajmiti automobil? Evo 5 razloga

Mnogi još uvek misle da je rent-a-car namenjen samo bogatim, poslovnim ljudima, ali to je varka. Rentiranje vozila se isplati, bez obzira ko ste i čime se bavite. Rent-a-car jeste ekonomski i na svaki drugi način potpuno opravdan i isplativ poduhvat.

 1. 1. Iznajmljujemo vozilo kako bismo mogli putovati u inostranstvo
  Rent-a-car je izuzetno ugodno i praktično iskustvo putovanja van zemlje, bilo poslovno ili privatno. Iznajmljenim vozilom stižemo tačno tamo gde želimo i kada to želimo. Pruža nam mogućnost da samostalno istražujemo mesta i posetimo lokacije koje bismo inače propustili.
 2. 2. Izvrsna alternativa kada se vaš automobil popravlja
  Kratkoročno se isplati iznajmiti automobil, na dan dva se u vreme dok je vaš automobil na nepredviđenoj popravci. Ne morate mnogo da brinete, služite se autom kao što biste svojim ličnim i završite brdo obaveza u gradu.
 3. 3. Rentiranjem auta izbegavamo određene troškove
  Ušteda troškova cene goriva (iznajmljena vozila su praktično nova, pa je njihova potrošnja niža), osiguranje automobila i osoba (troškove preuzima firma koja vam iznajmi automobil). Prilikom iznajmljivanja vozila ne postoje troškovi održavanja, a vozilo ostavite gde god želite, u dogovoru sa agencijom, naravno. Jednostavno, nema troškova jer “Rent a car” agencija preuzima sve na sebe.
 4. 4. Iznajmite vozilo koje želite
  Ponuda vozila u “Rent a car” agencijama je obično velika – uglavnom je na raspolaganju najmanje 14 različitih manjih auta, ali i kombija, pikapova, komercijalnih vozila i mnoštvo prestižnih vozila, kao što su BMW 7 ili Mercedes V 7 + 1 Avantgarde. Tako ćete začas i udobno putovati sa porodicom, poslovnim partnerima. Birajte da putujete u stilu novim autom.
 5. 5. Učinite više za sebe
  U posebnim prilikama možete iznenaditi familiju i prijatelje. Pozovite ih na piknik, ručak u novom – „vašem“ autu … Takođe, nekad će vam zatrebati fensi auto za venčanje ili poslovni ručak, odlazak na konferenciju i druga slična druženja.

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)