Datum:

13.03.2016. 23:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 1780 pregleda

Automobili sa električnim pogonom postaće konkurentni vozilima koja koriste naftne derivate tek kada budu u stanju da sa jednim punjenjem baterija pređu bar 500 km, smatra prvi čovek Mercedesa, Diter Ceče.

Prema njegovim rečima, drugi preduslov je sniženje cene pogonskih baterija, što će dovesti i do niže maloprodajne cene električnih automobila.

U razgovoru sa novinarima na sajmu automobila u Ženevi, Ceče je podvukao da je navedena kilometraža razuman broj kojem proizvođači treba da teže ako žele da modeli sa električnim pogonom budu opšteprihvaćeni. On je dodao da na rast popularnosti elektromobila utiče velik broj faktora, i posebno izdvojio troškove izrade pogonske baterije.

Ceče je procenio da je cena ovih baterija sada oko 155 evra/kWh, i smatra da je potrebno da ona padne na 100-120 evra/kWh, da bi električni modeli bili konkurentniji automobilima sa konvencionalnim pogonom.

Šef Mercedesa veruje i da dalja ekspanzija Plug-In hibridnih modela predstavlja korak napred ka masovnijoj upotrebi čisto električnih automobila.

Sličnog mišljenja je i izvršni direktor Audija, Rupert Štadler, koji hibride sa priključkom za punjenje baterija takođe doživljava kao “prelaznu tehnologiju” do široko prihvaćenih električnih vozila.

On smatra da je potrebno da prođe još najmanje desetak godina da bi se prodaja elektromobila omasovila.

Aktuelni Mercedesov model sa električnim pogonom – B klasa “Electric Drive”, ima autonomiju u vožnji od oko 200 km.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)