Datum:

09.08.2012. 22:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3058 pregleda

Na području oko Frankfurta počelo je ispitivanje u kojem čitava jedna flota automobila “komunicira” među sobom i javlja o stanju u saobraćaju. Reč je o dosad najvećem “živom” eksperimentu koji je ikad igde sproveden.

Prilikom mnogih važnih odluka vozači moraju da se pouzdaju samo u svoje iskustvo: da li je u ovo doba dana zastoj na putu kojim trebam da idem; da li postoji način da ga zaobiđem?

To su u stvari samo neka od pitanja o kojima će flota od 120 automobila sama da traži odgovor – bez pomoći vozača.

U projektu vrednom 69 miliona evra, svi ti automobili opremljeni su bežičnim pristupom internetu preko kojeg komuniciraju sa centralom i prate kako prolaze ostala vozila na sličnoj trasi. Da li stoje? Kojom brzinom se kreću? Kojom brzinom treba voziti da pogodite da uhvatite zeleni talas na semaforima? Da li neko vozilo ispred vas mora naglo da koči?

Naučnici sa Tehničkog fakulteta iz Minhena nadaju se da će tim testom možda uspeti da otvore novo poglavlje u automobilizmu, piše DW.

Šire područje Frankfurta nije slučajno odabrano: svako ko je ikada prolazio pored tog grada, zna da je to jedna od glavnih saobraćajnih raskrsnica i na čijoj obilaznici (iako je ponekad široka i po šest voznih traka u svakom smeru), po pravilu vlada gužva.

Naravno, test nema smisla dok su automobili u garaži i zato im je zadatak da svake nedelje pređu 500 kilometara.

To znači da će se jednom sedmično u centralni računar slivati podaci o ponašanju saobraćaja na 60.000 kilometara autoputeva, lokalnih saobraćajnica, ali sa i ulica Frankfurta i okolnih gradova.

Projekat je počeo ovog ponedeljka, a predviđeno je da traje šest meseci. Tako da će na kraju biti prikupljena prava planina informacija. Od toga i dolaze tako visoki troškovi testa, jer je trebalo osigurati pristup internetu i mreži brze mobilne telefonije na čitavom tom području.

Glavni inicijator je Dajmler, ali učestvuju i ostali nemački proizvođači, “Opel”, “Audi”, BMW, “Folksvagen” i “Ford”. Naravno, uprkos svim tim tehničkim pomagalima, vozilima će na kraju ipak upravljati ljudi i zapravo je i to jedno od glavnih područja ovog ispitivanja: koliko će vozači prihvatiti ovakvu pomoć i kako će se odnositi prema automobilu koji će odjednom da zna mnogo više nego oni sami.

Kristijan Vajs je rukovodilac i nada se da će uz pomoć prikupljenih podataka da stvori političke, ekonomske i tehnološke pretpostavke za široko uvođenje komunikacione mreže između pojedinih vozila, baš kao i vezu vozila sa centralom u kojem se prati saobraćaj. Jer u tom projektu ima i mnoštvo pitanja koja nisu samo tehnološke prirode: naravno, sva vozila se prate i putem satelitske navigacije.

Drugim rečima, to znači da sa lakoćom mogu da se utvrde baš svi saobraćajni prekršaji koje vozač učini, od prebrze vožnje pa sve do pogrešnog parkiranja. Zato su bar u ovom testu svi vozači za centralnu kancelariju – samo brojke na ekranu, bez imena i prezimena.

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)