Datum:

11.10.2010. 13:55

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 18927 pregleda

Svako od nas je makar nekada poželeo da provoza kabriolet autoputem ili pored neke plaže. Prelepa devojka, vetar u kosi, muzika i zalazak sunca čini svoje… Zvuči poznato? Da, lepa ideja svakako, ali nemojte otići predaleko sa maštanjem.

Ako ste razmišljali da svoj stari automobil preradite u kabriolet u kućnoj radinosti zarad malo dobre zabave tokom letnjih meseci, odmah da Vam kažemo da to nikako nije dobra ideja i da može imati loše posledice. Naime, prilikom takve intervencije automobil bi postao tehnički neispravan, i ne bi smeo biti na putevima. Pravi kabrioleti se ne prave odsecanjem krova karoserije klasičnih automobila, jer se time gubi čvrstina i automobil postaje nebezbedan za vožnju i mnogo manje otporan na udarce i uvijanje. Ko se malo više informisao o kabrioletima mogao je primetiti da u odnosu na klasične automobile isti model može biti čak i nešto teži, upravo jer je potrebno nadoknaditi cvrstoću prostorne konstrukcije koju krov daje. Često se svaki kilogram skinut sa krova mora nadoknaditi sa 2 ili 3 kilograma čeličnih profila u podu.
Jedini izuzetak u ovom pravilu, a koji još uvek možemo sresti na našim putevima je stara VW Buba, kod koje je ovakva intervencija moguća pošto ima noseću šasiju i odvojenu nadgradnju.

Dakle, ako je VW Buba iz garaže još uvek pokretna, prionite na posao, u ostalim slučajevima se obratite majstoru i vidite svoje opcije – možda vam se isplati da taj automobil malo doterate, prodate a za novac koji dobijete pronađete neki stariji kabriolet spreman za tople mesece.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)