Datum:

15.11.2011. 19:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11914 pregleda

Ni dve godine posle donošenja novog Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije nisu izrađeni potrebni pravilnici koji bi omogućili kvalitetniju obuku vozača.

– Tužna i čemerna situacija. Ogorčeni smo postupanjem nadležnih, koji su bili u obavezi da u roku od šest meseci, posle donošenja novog ZOBS, usvoje nove pravilnike za rad auto-škola. Pri tome, nas, koji smo najmanje krivi, mediji i javnost optužuju da fabrikujemo loše vozače – kaže za „Novosti“ Petar Rašeta, generalni sekretar Zajednica auto-škola Srbije.

Po novom Zakonu o bezbednosti sobraćaja, predviđeno je da obuka bude znatno kvalitetnija, sa obaveznom teorijskom nastavom, obukom iz prve pomoći, a uveden je i vozač-početnik…

Rašeta tvrdi da su od MUP Srbije dobili obaveštenje da su oni sve potrebne pravilnike izradili još u oktobru prošle godine i da su ih poslali u nadležna ministarstva. Niko ne saopštava gde je nastao zastoj, kaže prvi operativac Zajednice auto-škola Srbije.

– Sve su nakaradno uradili još od samog starta. Trebalo je da izrade 85 pravilnika, a uradili su samo osam ili devet. Tako su u januaru ove godine omogućili da i kandidati od 16 godina mogu da se obučavaju. Vrlo nekorektno prema toj deci, koja uče po starom, prevaziđenom zakonu – ogorčen je Rašeta.

Krenulo se od kraja, umesto od početka, tvrde u Zajednici auto-škola Srbije. Tako je nedavno usvojen pravilnik o uslovima koje mora ispunjavati naseljeno mesto gde se odvija obuka. U Zajednici auto-škola Srbije su izradili udžbenike za kandidate, ali im nije dozvoljeno da urade i testove. Cene obuke se nisu menjale godinama unazad, a gorivo je znatno poskupelo. Ko poštuje zakonsku obavezu od 40 časova vožnje teško posluje rentabilno. Zato se broj auto-škola, kojih je bilo oko 900 brzo smanjuje.

Cena obuke

Sadašnja cena obuke za kandidata B kategorije (automobil) iznosi od 12.000 do 15.000 dinara u proseku.

– Jasno je da za taj novac niko ne može da organizuje kvalitetnu obuku. Ovako svi gubimo, najviše mladi vozači čija glava je u torbi – kaže Rašeta.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)