Datum:

25.03.2013. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3573 pregleda

Srpska asocijacija uvoznika vozila oštro je protestovala zbog odluke da se za kupovinu FIAT-a 500L dodele subvencije u visini od 3.000 evra. Ministar Dinkić odgovara da će Vlada i Ministarstvo finansija i privrede na isti način podržati svakog investitora iz automobilske industrije, koji bude došao u Srbiju, uložio novac i otvorio nova radna mesta.

Nakon vesti o odluci Ministarstva finansija i privrede da dodeli subvencije građanima Srbije za kupovinu FIAT-a 500L, oglasila se najpre Srpska asocijacija uvoznika vozila.

“Smatramo da to nije fer tržišna utakmica. FIAT nam ne predstavlja trn u oku, ali samo tražimo iste uslove”, rekao je Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, na vanrednoj konfereniji za štampu.

“Problem nije samo što je automobil jeftiniji za tri hiljade evra i što svi poreski obveznici to plaćaju, već i zbog toga što je kamatna stopa od tri odsto duplo manja nego najniža kamatna stopa za sve automobile na tržištu, čime kupac ostvaruje dodatnu uštedu na kamati od hiljadu evra”, obrazložio je Petrović.

On je rekao da je asocijalicija još 2012. započela pregovore sa zakonodavcem i ponudila tri predloga koja se odnose na sve brendove i zastupnike.

“Mi smo zahtevali vraćanje sistema staro za novo, pri čemu bi se PDV plaćao samo na pozitivnu razliku između starog i novog automobila, zatim uveo evro 4 normativ za polovna vozila i odložila ekološka taksa koja je uvedena linearno na sva vozila bez obizira na stepen reciklaže”, kazao je Petrović.

Prema njegovim rečima, asocijacija je dobila uveravanja da se predlozi razmatraju i da će odgovor dobiti pre početka sajma, a uvoznici su “skupili snage i uložili veliki novac, doveli najbolje modele i krenuli u realizaciju ovako važne manifestacije”.

On je dodao da će uvoznici vozila nastaviti svoje učešće na Sajmu automobila, koji je danas otvoren, a da će u ponedeljak 25. marta asocijacija održati novu sednicu Upravnog odbora, na kojoj će odlučiti o narednim koracima.

Povodom protesta uvoznika reagovao je Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

“Svakog proizvođača automobila koji investira u Srbiji, izgradi fabriku i zaposli naše građane Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija i privrede podržaće na isti način i pod istim uslovima kao što je podržala dolazak investicije FIAT-a”, saopštili su iz resornog ministarstva.

Ministarstvo poziva uvoznike automobila da, umesto što protestuju, lobiraju i pozovu proizvođače automobila koje zastupaju, da investiraju u Srbiji i otvore nova radna mesta za građane, a kako navode, država će im u tome pomoći.

Da podsetimo, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i generalni direktor FIAT automobila Srbija (FAS) Antonio Ćezare Ferara (Antonio Chezare Ferrara) potpisali su u petak 22. marta protokol koji će građanima Srbije omogućiti kupovinu automobila FIAT-a 500L po povoljnijoj ceni, od 10.900 evra.

Dinkić je posle potpisivanja protokola istakao da će iz budžeta biti odobreno po 3.000 evra po vozilu, za 5.000 primeraka ovog automobila godišnjre, a građani će imati mogućnost da automobil uzmu na kredit na rok od pet godina, sa godišnjom kamatom od tri odsto.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)