Datum:

10.09.2012. 16:44

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 7999 pregleda

Ministarstvo finansija i privrede predložilo je na poslednjoj sednici vlade ukidanje 104 parafiskalna nameta, a preostalih 11 ministarstava, u čijim resorima još postoje ti nameti, imaju zadatak da prouče taj predlog i da se izjasne do sledećeg četvrtka. Ukoliko se svi slože, a vlada ih ukine, moguće su uštede za privredu i građane od nekoliko stotina miliona evra godišnje. Preciznijih podataka nema, jer naplata taksi i naknada nije bila centralizovana.

Reč je o 84 republičke takse, 14 lokalnih taksi i šest koje su kombinovane, odnosno koje se dele između republike i lokala.

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede predložio je potpuno ukidanje firmarine za zanatske radnje i mala preduzeća, a da se ograniče za ostala preduzeća.

 Zatim, da se potpuno ukinu takse za isticanje reklama za zanatlije i mala preduzeća, a da se ograniče za ostala preduzeća. Da se ukinu takse za izlaganje robe u vitrinama, kad se, na primer, prodaje sladoled.

– Predložili smo, takođe, da se ukinu takse koje opterećuju registraciju automobila. Želimo da 1. oktobra građani Srbije, ako ovo prihvati vlada i usvoji Skupština Srbije, mogu da imaju jeftiniju registraciju automobila, kao i da više ne plaćaju te takse tako što popunjavaju čak 12-13 uplatnica – objasnio je Dinkić posle sednice vlade.

Ukoliko prođe predlog njegovog ministarstva, prema računici Unije poslodavaca Srbije, firma iz Beograda, koja zapošljava deset ljudi, uštedeće između 35.000 i 50.000 dinara, što je oko pola miliona dinara godišnje. Pride je i bruto plata za jednog novog zaposlenog. Uštedeće se između pet i 10.000 dinara na administrativne troškove. Manje će obrazaca popunjavati, jednostavnije će biti vođenje knjiga pa će je i ta usluga manje koštati. Plaćaće samo porez na imovinu, zarade, dobit i PDV.

– Naknade za korišćenje rudnih i mineralnih bogatstava i dalje će se plaćati kao i republičke administrativne takse. Biće donet poseban zakon o naknadama i tačno će se znati koje idu u republički, a koje u lokalni budžet. I njihovi iznosi biće limitirani – objašnjava Dragoljub Rajić, iz Unije poslodavaca i član radne grupe za ukidanje parafiskalnih nameta pri Ministarstvu finansija i privrede.

On dodaje da će naknada za korišćenje građevinskog zemljišta biti integrisana u porez na imovinu. Dok će naknada za uređenje građevinskog zemljišta biti ukinuta, a investitori koji započinju gradnju imaće pravo da biraju da li će sami uređivati infrastrukturu ili će jednokratno platiti javnom preduzeću da to uradi. Naknadu za unapređenje životne sredine firme će ove godine plaćati upola cene. Od 2014. godina ona bi trebalo da bude potpuno ukinuta i plaćaće je samo zagađivači.

Autor: M. Avakumović, Izvor: Politika

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)