Datum:

23.06.2011. 23:02

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3252 pregleda

SAD i zemlje Evropske unije planiraju da usvoje jedinstvene standarde za električna vozila, što treba da podstakne proizvođače na razvoj i plasman većeg broja ekološki čistih automobila, najavio je trgovinski komesar EU Karel de Guht.

On je rekao da su se zemlje približile izradi jedinstvenih propisa za elektromobile, zahvaljujući kojima će “kompanije izbeći usmeravanje u različitim pravcima i rizik od tržišnih barijera”, prenela je američka agencija Blumberg.

Predstavnik koncerna “Dženeral motors” Rob Peterson je izjavio da taj američki proizvođač podržava uvođenje jedinstvenih standarda koji će proces razvoja, inženjeringa i proizvodnje električnih automobila učiniti jednostavnijim, ističući da je najvažniji zadatak unifikacija uređaja za napajanje.

Standardima, sem toga, mora da se predvidi upozoravajući zvuk pomoću kojeg će električna vozila, praktično nečujna, najavljivati pešacima da se približavaju.

Američki predsednik Barak Obama je u januaru ove godine zahtevao od Ministarstva saobraćaja da prouči koji zvuci mogu da se koriste za te potrebe.

Članovi Evropske komisije su još krajem aprila prošle godine najavili da će razmotriti potrebu da se evropski automobili upotpune novim zvučnim uređajima.

Japanska kompanija “Tojota” je ranije predstavila uređaj za električne automobile koji imitira zvuk motora sa unutrašnjim sagorevanje. Slične uređaje razvijaju i “Dženeral motors”, “Ford” i “Nisan”.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)