Datum:

22.12.2014. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 7515 pregleda

Japanski proizvodjači automobila ne smatraju da će pad kursa rublje odmah uticati na njihovu delatnost u Rusiji, rekli su agenciji Tas predstavnici Tojote, Micubišija i Mazde, dok evropski i američki proizvođači obustavljaju prodaju.

“Proizvodnja Tojote u inostranstvu duboko je ukorenjena u lokalno tlo, zasnovana je na lokalnoj infrastrukturi i mi obično ne menjamo brzo naše obime proizvodnje i cene zbog kolebanja deviznih kurseva”, objasnio je predstavnik za štampu korporacije, Naoki Suminu.

“Ne donosimo odluke na osnovu kurseva, nego prema potrebama tržišta. Tojota ima godišnji plan i nećemo ga odmah menjati zbog kratkotrajne deprecijacije rublje”, dodao je on.

Predstavnik Micubišija je takođe rekao da u obimu proizvodnje i cenama te firme u Rusiji nema posebnih promena zbog nestabilnosti kursa rublje.

“Naše poslovanje u Rusiji u osnovi se obavlja u rubljama, a uticaj fluktuacije u tom slučaju će biti zanemarljiv”, rečeno je Tasu u predstavništvu Mazde.

“Ipak, mi ćemo na adekvatan način reagovati na dalji razvoj situacije, prateći tendencije tržišta i promene kurseva”, naveli su u Mazdi.

U japanskom sedištu Nisana su odbili da komentarišu situaciju u Rusiji, objasnivši da detaljne informacije o toj temi imaju u regionalnim poslovnim jedinicima. Međutim, 17. decembra je objavljeno da Nisan u Rusiji povećava cene niza svojh modela.

Evropske i američke kompanije su na pad rublje reagovale brže.

U nemačkom koncernu BMW su rekli agenciji Tas da će deo proizvodnje namenjene Rusiji preusmeriti na druga perspektivnija tržišta.

U kompaniji će za to vreme prilagoditi cene, kako bi izbegli efekte izazvane slabljenjem rublje i nastaviti da prate situaciju.

Prema rečima predstavnika kompanije, za 11 meseci ove godine Rusiji je isporučeno više od 33.400 automobila BMW i Mini, što je 17,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Američki proizvođač Dženeral motors (GM) obustavio je isporuku automobila dilerima u Rusiji zbog nestabilnosti kursa rublje, objavio je u četvrtak Tas pozivajući se na zvaničnog predstavnika kompanije.

Prema njegovim rečima, isporuke su obustavljene na neodređeno vreme, do momenta stabilizacije rublje.

Pri tome, proizvodni pogoni GM u Rusiji, fabrika u Sankt Peterburgu nastavlja da radi u uobicajenom režimu, kao i zajedničko preduzeće Avtovaz-GM iz koga se vozila marke “ševrolet niva” redovno isporučuju dilerima.

Na ruskom tržistu GM je predstavljen prvenstveno markom “ševrolet”, čija je prodaja od januara do novembra pala 30 odsto, na 109.700 vozila.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)