Datum:

09.04.2018. 19:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Američki automobilski proizvođači i tehnološke kompanije angažovane su na donošenju samovozećih automobila u realnost. U Japanu se dešava isto, ali sa mnogo manje pompe. 

Dok Američki brendovi posvećeno objavljuju svaki, pa i najmanji detalj svojih samovozećih projekata, oni u Japanu skrivaju svoje karte. Forbes piše da to nije zato što kaskaju za Amerikancima, već zato što mnoge lokalne firme tek usvajaju strategije prisustva na tržištu.

Prema rečima osnivača kompanije koja se bavi veštačkom inteligencijom Daisuke Okanohare, javna testiranja autonomne tehnologije, koliko god da su uobičajena u SAD, podjednako su marketinški potez kao i korak u tehnološkom napretku.

„Ne mislim da postoje značajne razlike u stepenu razvoja samovozećih automobila u Japanu i SAD, ali ove strane imaju drugačije stavove o tome kako ispuniti svoju viziju. Na primer, u Japanu imamo mnogo brzo starućeg stanovništva. Mnogi stariji ljudi se oslanjaju na automobile kao prevozna sredstva, i vidimo porast broja tragičnih saobraćajnih nesreća koje su izazvali stariji vozači. Pošto je to važan deo potražnje za autonomnim vozilima i naprednim sistemima asistencije pri vožnji, japanske kompanije prirodno mnogo polažu na demonstraciju bezbednosti i pouzdanosti,” kaže Okanohara.

Poređenja radi, američki proizvođači targetiraju mlađe kupce, posebno one koji se bave inovacijama.

Tu se razlike ne završavaju: dok mnogi u SAD veruju da će rasprostranjenje usvajanja autonomnih tehnologija doći kroz taksi flote bez vozača, u Japanu imaju drugačije priorirete.

„Autonomni taksiji dobijaju mnogo pažnje, ali oni neko vreme neće biti praktični. Prva rasprostranjena komercijalna vozila biće autonomni autobuski servisi u ruralnim predelima,” kaže Juki Saji, izvršni direktor podbrenda za autonomne automobile Softbanke.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)