Datum:

28.05.2016. 23:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Japanska nacionalna policijska agencija objavila je vodič za sprovođenje testiranja autonomnih vozila na javnim putevima, u kome se iz saobraćaja u potpunosti isključuju  autonomni automobili.

Tako bi svi testovi trebalo da se obavljaju sa “pravim” vozačem za upravljačem ovih vozila, kako bi se sprečile nezgode ukoliko dođe do nekog hardverskog kvara ili softerske greške.

Osim toga, vozila koja će se tesitrati na putevima moraće da imaju crnu kutiju poput aviona, koja će beležiti sve podatke. U slučaju bilo kakvog incidenta, crna kutija će se analizitrati kako bi se otkrilo šta je pošlo naopako i preduzeće se neophodne mere kako se isto ne bi ponovilo. Kada ove korektivne mere budu usvojene doći će i do nastavka testiranja autonomnih vozila na javnim putevima.

Ova agencija poziva se na sistem klasifikacije polu i potpuno automatskih vozila, u kom u prvi nivo spadaju automobili kojima su samo neke funkcije automatizovane, a u drugi vozila sa mnoštvom automatizovanih funkcija, poput ubrzavanja, upravljanja i kontrole. Treći nivo čini ograničena “self-driving” automatizovanost, gde vozač može da preuzme kontrolu nad vozilom ukoliko se za tim ukaže potreba, ali vozilo se u uglavnom kreće samostalno. I u poslednji, četvrti nivo spadaju u potpunosti autonomna vozila koja operišu u potpunosti nezavisno od ljudskog faktora.

Tokom leta se očekuje panel koji će činiti stručnjaci u nameri da analiziraju potrebne izmene pravnih regulacija u vezi sa testiranjem samovozećih automobila na javnim putevima. Jedna od glavnih tema za debatu biće pitanje odgovornosti pred zakonom u slučaju kada dođe do nezgode.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)