Datum:

01.11.2011. 16:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5854 pregleda

Za dizajn automobila za 2030. godinu Damnjan Mitić osvojio zlatnu plaketu na „Tesla festu” u Novom Sadu, a „Sitroen” je na svom sajtu postavio dva njegova rešenja.

Posle nagrada za dizajn futurističkog automobila Eggo, mladi dizajner Damnjan Mitić je i novim rešenjem osvojio prvo mesto na nedavno završenom Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest” u Novom Sadu. Na zadatak da osmisli koncept automobila za 2030. godinu odgovorio je kreirajući sportsko vozilo na električni pogon, koje bi bilo napravljeno od ultralakih materijala, sa četiri elektromotora, mogućnošću podešavanja visine auta i još nekoliko inovacija, što je i bio ključni uslov za nagradu. Kao i kod modela Eggo, i kod novog rešenja, nazvanog DS-X, Mitić je odabrao „Sitroen”, što znači da njegova kreacija vizuelno mora da podseća na druge automobile ovog proizvođača.  

Inspiraciju za dizajn vozila nalazi u prirodi, pa je tako posmatrajući kap vode dobio ideju za Eggo, koji oblikom kabine podseća na jaje, a zajedno sa točkovima na pauka.

„Pošto kapljica ima najaerodinamičniji oblik, hteo sam da maksimalno iskoristim oblik elipse i da tu estetiku prilagodim ergonomiji”, objašnjava Mitić.

Kap vode inspiracija za Eggo

U krovu futurističkog auta na električni pogon nalaze se solarni paneli koji proizvode energiju za baterije smeštene u podu. Njihovo punjenje je jednostavno – preko obične utičnice. Auto se pokreće pomoću četiri elektromotora, u svakom točku po jedan. Staklena kabina u obliku jajeta omogućava vidljivost gotovo u krugu od 360 stepeni.

Na pitanje kakve su mogućnosti da se neko od ovih rešenja ostvari i da se, ako ne ranije, ovi četvorotočkaši makar od 2030. pojave na ulicama, Mitić kaže da je zasad „Sitroen” na svom sajtu postavio slike dva njegova dizajnerska rešenja, i da bi ljudima iz te fabrike voleo lično da ih predstavi.

Osim vozila, mladi autor, koji je diplomirao na Fakultetu za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend, radio je i druge stvari, pre svega nameštaj, pa je tako pre dve godine u Seulu dobio gran pri za dizajn multifunkcionalne stolice. Do sada ništa od toga nije realizovano, ali trenutno za jednu firmu dizajnira escajg iz 19. veka i to će biti prva njegova kreacija koja će se naći u prodaji.

Autor: A. Marinković, Izvor: Politika

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)