Datum:

04.01.2016. 22:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3140 pregleda

BMW prodaje duplo veći broj „sedmica“, a Mercedes-Benz čak šest puta više svojih S klasa. Pa ipak, u Jaguaru su sigurni u svoj model XJ i njegovo mesto u luksuznom segmentu.

Model Jaguara XJ za godinu pred nama prikazan je sredinom prošle godine i predstavlja prvi značajnije osveženi model od 2010. godine.

Jaguarov šef dizajna, Ian Kalum, ne otkriva mnogo o nekom budućem Jaguaru XJ, ali navodi da bi se moglo raditi o „praktičnijem“ i tehnološki naprednijem automobilu od postojećeg modela, koji pri tome ne bi bio ništa manje mondenski. Kalum takođe zastupa drugačiji pravac razmišljanja od, kako navodi, BMW-a, Audija i Mercedesa. Za razliku od njihove strategije lansiranja većeg broja karoserijskih varijanti istog modela, Jaguar po njegovim rečima želi da ide drugačijim putem, stvarajući više međusobno nezavisnijih modela.

Priznajemo da nam ovaj deo Kalumove izjave nije najjasniji, budući da u pomenutom segmentu ni Audi ni BMW, bar za sada, ne nude svoj A8 niti seriju 7 u drugim varijantama karoserije (na primer kao kupe, kabriolet ili roudster), već isključivo kao limuzinu standardne dužine i limuzinu sa produženim međuosovinskim rastojanjem (L modeli), baš kao i u slučaju Jaguara XJ. Moguće je, međutim, da je taj deo izjave pogrešno protumačen ili prenesen ili pak da je Kalum mislio uopštenije nego što se izrazio.

Možda najinteresantnije u čitavoj izjavi je, međutim, Kalumovo izričito negiranje mogućnosti nastanka naslednika nekada vrlo uspelog modela XK.

Govoreći o planovima za rast proizvodnje, Kalum je naglasio da „JLR (Jaguar Land Rover grupacija) ne želi da postane velika kao BMW ili Audi. „Mi nemamo ambicije da proizvodimo više od milion vozila godišnje. Na taj način gubi se prestiž.“ – zaključuje Kalum.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)