Datum:

05.10.2013. 23:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11042 pregleda

Korejski Hyundai i KIA često se spominju kao proizvođači koji najbolje kormilare svetskom krizom, dok su Jaguar i Land Rover pomalo nepravedno zanemareni.

Finansijski izveštaji britanskog dua pak pokazuju sasvim drugačiju priču. Otkako je 2009. indijska TATA preuzela Jaguar i Land Rover kompanije, poznate kao teške gubitnike u Fordovom portfelju, gotovo preko noći su pretvorene u koke koje nose zlatna jaja.

Prvu godinu TATA-inog vlasništva JLR je ostvario prihod od 6,53 milijardi funti. Tri godine kasnije finansijsku godinu Britanci su završili sa 15,78 milijardi funti prihoda, što je rast od čak 140 posto. Pritom su donedavni gubitnici ostvarili dobit od čak 349 miliona funti pre oporezivanja.

Ipak, umesto izvlačenja dobiti, koja je za prošlu finansijsku godinu iznosila 1,2 milijarde funti, Indijci su se okrenuli investicijama pa tako u iduće dve godine planiraju uložiti po pet milijardi funti kako bi povećali kapacitete i smanjili troškove.

Cilj je s 357.000 prodatih automobila doći do 750.000, a Indijci ga planiraju ostvariti novom linijom Land Rover Discoverya 5, koji će biti naslednik Freelandera, novim pogonima za izradu četvorocilindarskih motora “Hotfire” čime će JLR prekinuti tradiciju pozajmljivanja pogonskih jedinica od drugih proizvođača, te novim aluminijumskim platformama za Jagaurovu kompaktnu limuzinu i SUV.

Mi im želimo puno sreće.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)