Datum:

16.07.2013. 10:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2519 pregleda

Jaguar nastavlja promociju svog prototipa “C-H75”, kojeg je predstavio na salonima automobila u Parizu i u Detroitu.Naravno, informacije se serviraju “na kašičicu” da bi onog trenutka kada počne “serijska” proizvodnja svet ostao bez daha.

Jasno je da će ta “serijska proizvodnja” biti veoma limitirana i da će nova “mačka” kada se pojavi na drumu, imati nešto drugačije specifikacije i da će pod haubom biti smešten hibridni motor.

Bilo kako bilo, prototip koji je pred nama ima neverovatnih 850 “konja”, a do stotke mu, tvrde u “Jaguaru”, treba oko tri sekunde, što za ovoliku ergelu ne bi trebalo da predstavlja neki značajniji napor.

Maksimalna brzina ovog automobila je 354 kilometra na čas.

Ono što će se pojaviti, bar se tako očekuje, na drumu sa znakom gospodara južnoameričkih prašuma na haubi, raspolagaće hibridnim sklopom koji će činiti četvorocilindrični motor od 1,6 litara radne zapremine, opremljen sa dve turbine, uz pomoć kojih razvija oko 500 KS. Tome treba pridodati i dva elektromotora ukupne snage 290 KV, što bi sve zajedno trebalo da čini “obećanih” 850 “konjića”.

Zanimljivo je da inženjeri renomirane engleske kompanije kažu da će samo sa pogonom na električnu energiju “jaguar C-H75” moći da prelazi 64 kilometra na čas. Ta osobina bi mu omogućila da bude mnogo poželjniji u redovima “zelenih” i eko-dušebrižnika u velikim gradovima, koji su i najogorčeniji protivnici superautomobila.

U kombinovanom režimu vožnje, ovaj superautomobil, tvrde u “Jaguaru”, neće emitovati više od 89 grama CO2 po pređenom kilometru, što bi ga stavilo rame uz rame sa “tojotom prijus”, najprodavanijim i najpopularnijim hibridom na planeti.

Bez serijske proizvodnje

Ovaj superautomobil će, kako stvari (i sada) stoje i dalje ostati samo prototip. Po svemu sudeći, odluka čelnika “Jaguara” da odustanu od serijske proizvodnje krajem prošle godine “zbog teške ekonomske situacije na tržištu” (automobil je trebalo da košta 1,2 miliona evra), konačna je. Na tren, posle testiranja prototipa od strane jednog specijalizovanog engleskog časopisa, i posle objavljivanja novih detalja iz “Jaguara”, činilo se da je, ipak, doneta odluka da se “krene u seriju”.

a-x75jaguarconcept036Činjenice

  • 850 KS je snaga automobila
  • 3 sekunde od 0 do 100 km na čas
  • 354 km/h je maksimalna brzina
  • 89 grama CO2 po kilometru

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)